Medcap
Pillertrillaren i botten
Bolagets största dilemma har varit den starka euron som har slagit undan benen för den parallellimport av läkemedel som bolaget ägnar sig åt. Timingen av 125-miljonerkronorsförvärvet Crosspharma för två år sedan, ett bolag som under de senaste åren gått som en stafettpinne från grundarfamiljen via konkurrenterna Meda och Biophausia (senare Medivir) och slutligen till Medcap, visade sig inte vara den bästa. Omsättningen inom dotterbolaget Unimedic, där Crosspharma ingår, föll under senaste kvartalet med 10 procent, till 157 miljoner kronor.
Parallellimporten har också drabbats av att Astra Zeneca har sänkt priserna på astmamediciner, bland annat Pulmicort i Sverige, vilket har gjort astmamedicinimporten olönsam. Nu ser det emellertid ut som att valutan har svängt tillbaka och vd Karl Tobieson är försiktigt optimistisk om framtiden.
– Vi bedömer att vi har haft ett städår bakom oss och att vi nu har bottnat, säger han.
Samtidigt har bolagets roll som förvärvsdriven tillväxtaktör fått sig en törn. Priserna på såväl enstaka läkemedel som mindre läkemedelsföretag har skjutit i höjden vilket har medfört att bolaget under det senaste året inte har gjort några förvärv. Aktieägarna ska inte räkna med någon ändring på den här punkten under innevarande år även om vd Karl Tobieson säger att det kan bli aktuellt med mindre kompletterande förvärv under året som kommer. Till motgångarna räknar vi också det faktum att bolaget inte som aviserat tog steget upp till börsens huvudlista under fjolåret.
Affärsvärlden räknar med att bolaget nästa verksamhetsår når upp till de tidigare modesta marginalerna på i storleksordningen 3 procent. Det betyder att Medcap handlas på p/e-tal kring 12. Ett fynd? Knappast. Men fallhöjden är begränsad och om bolaget får en smula medvind och lyckas få fason på den nya slimmade verksamheten kan aktien vara en eftersläntrare som står inför ett kurslyft. Vd och styrelseordförande köpte nyligen aktier för drygt 3 miljoner kronor. Köp med riktkurs 3,40 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.