”Plockar folk från Ericsson”

Ingen dålig vecka denna heller. Golvets vänner njuter. Och även om det finns en hel del vänner som varnar för att börsen är för het just nu, finns andra som tror att börsen har mycket mer att ge.

– Börsen trendar uppåt i tre vågor. Vi är bara inne i den första. Så vi har en lång uppgång framför oss. Visst kommer vi att se vissa sättningar i marknaden, men trenden är upp, säger en som njuter av fräsch lax­sallad i solen på restaurang Carousel.

Eniro har kommit ett steg närmare en lösning, men den stora frågan är egentligen inte bankfinansieringen, utan om det går att hitta en långsiktigt hållbar affär.

– Framöver ska Eniros säljare bli konsulter till små och medelstora bolag. Tanken är att de ska hjälpa dem att bli synligare på nätet, i sociala medier etcetera. Det är en rejäl omsvängning, som har börjat riktigt, riktigt bra. Det verkar faktiskt som om Örjan Frid vet vad han håller på med, säger en Sandhamnsbo som lagt båten i sjön i helgen.

Ericssons problem är långt ifrån över.

– Börje frågar sig om han har tagit sig vatten över huvudet, säger ett par solglasögon från Valentino.

Som samtidigt tillägger att han riskerar att tappa en hel del bra folk.

– Indiern Arun Bansal skulle ha blivit chef för nätdivisionen, men facket sa nej. Han är alldeles för hård i nyporna. Han är ruskigt bra och ­kommer knappast att stanna länge när han vet att han inte kan ta sig högre upp i hierarkin.

En golfare på Brohof med efterföljande middag på Djurgårdsbrunns värdshus vet vart han kommer att gå.

– Hasse har inte den tekniska kompetens som hans nya jobb på Verizon kräver. Han kommer att plocka folk från Ericsson. Säkert flera stycken. Arun Bansal är garanterat en av dem.

En annan av Golvets vänner berättar att Hexagons glansdagar är över.

– Tillväxten har varit makalös, liksom lönsamheten. Men att siffrorna är så fina beror delvis på att man kunnat lösa upp reserver. Framöver lär förvärvstakten avta och det kommer att synas i siffrorna.

Medicinteknikbolaget Bactiguard har haft några motiga år på börsen efter entrén för tre år sedan, men nu kan det var på väg att lossna, enligt en Laser-jolle med påbyggt foiling-kit på Baggens­fjärden.

Det är inte bara den helt överraskande förstakvartalsrapporten som slutade med ett rörelseöverskott som avses, utan också det faktum att bolaget ringer runt och berättar hur bra fart man har fått på affärerna.

– Det vore märkligt om de inte skulle leverera efter den haussningen, säger hydrofoilen.

Vid sidan av den senaste dippen i olje­priset har en betydligt mindre bevakad rekyl inletts på gruvsidan.

– Svagheten i koppar och nickel har börjat dra ned Boliden och Lundin Mining på jorden igen. Inte en dag för tidigt. De där värderingarna ska ner ytterligare, säger en läcker tonfisk på restaurang Fiore.

Tonfisken tillägger att Lundins gruvsida även tappat betydande värden via guld­bolaget Semafo nere i Burkina Faso, trots en betydligt mer stabil prisbild på den gula ädel­metallen.

– Att Semafo skulle producera sämre och ha högre kostnader i kvartalet var väntat. Då borde inte det negativa fria kassaflöde som följde ha varit en nyhet för någon. Men uppenbarligen börjar en del bli nervösa kring att Lundins tillfälliga geologiska problem med Mana-gruvan är mer än just tillfälliga.

Det surras fortfarande om SCA:s skog och vad som ska hända med den. Golvets vänner har tidigare spekulerat i att det nya skogsbolaget i sin tur ska delas upp i två delar, där industriverksamheten separeras och säljs av. Men en Alaïa-väska från Nathalie Schuterman får känslan av att Lundberg håller hårt i tillgångarna.

– Vi har haft kontakt flera gånger. Jag får inga säljsignaler.

En sanning? Nja, kanske lika gärna Fredrik Lundbergs klassiska förhandlingstaktik för att trycka upp priset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.