Politiken vs Marknaden

Man skulle kunna tro att eurons sista stund är kommen. Och att en ny recession är på väg. Men EU:s politiker har vunnit över marknaderna förr och frågan är om de inte gör det den här gången också.

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel i förra veckan skrämde slag på marknaden genom att rakt ut säga att euron var i fara måste man komma ihåg sammanhanget. Hon talade inför omröstningen i parlamentet om att godkänna den tyska delen av EU:s enorma lånepaket på 500 miljarder euro. Då krävdes det en rejäl krisstämning för att få ledamöterna i Bundestag att svälja pillret.

Paketet var så viktigt att den tyska regeringen samtidigt kastade två köttben till oppositionen och väljarna. Finansmarknaden chockades av det överraskande förbudet mot nakna blankningsaffärer. Frånvaron av samråd med övriga EU-länder gjorde att oron stegrades. Dessutom lovade finansminister Wolfgang Schäuble att åter driva den gamla idén om skatt på finansiella transaktioner, trots att det ger sämre prisbildning och ökar volatiliteten. Men räddningspaketet fick i alla fall grönt ljus i båda kamrarna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här