Portföljen klarade börsraset

Det nya börsåret inleddes på sämsta tänkbara vis med kraftiga börsfall. Aktiva portföljen lyckades dock rida ut stormen.

Det blev en dramatisk inledning på börsåret med kraftiga kursfall på oro över läget i den kinesiska ekonomin. För Stockholmsbörsen slutade veckan med ett fall på hela 6,6 procent. Aktiva portföljen gynnades av att vi behöll positionen i Xact Bear över jul- och nyårshelgerna och avslutade därför veckan med en uppgång på 0,3 procent. Bland de långa innehaven föll samtliga, men defensiva Cloetta (-1,4 procent) och utbombade Mekonomen (-4,0 procent) höll emot relativt väl.

Vi hade inte på något sätt förutspått att börsen skulle inleda året med ett så här stort kursfall. Däremot är vi kanske inte fullt så förvånade som många andra aktörer. Dålig makrodata i kombination med relativt dyra aktiemarknader som börjat visa tecken på svaghet är en bra mylla för börsfall. Kort sagt fanns förutsättningar för en stökig börsutveckling på plats. Att sedan pricka exakt när investerarnas riskaptit hastigt minskar är betydligt svårare.

På makrosidan är det noterbart att inköpschefsindex för industrin i världens två största ekonomier, USA och Kina, båda ligger under 50-nivån, vilket signalerar svaghet. I fallet USA, där ISM-index i december föll från 49,1 till 48,2, påminde strategerna på Bank of America Merrill Lynch nyligen om att när indexet fallit under 45 har det i elva fall av tretton sedan andra världskrigets slut sammanfallit med amerikanska recessioner. Kanske är den amerikanska ekonomin svagare än många tror? ISM-index för januari blir högintressant.

Att ha en tydlig bild av den ­kinesiska ekonomin är svårt, givet dålig insyn och tveksam kvalitet på den ekonomiska statistiken. Tydligt är dock att ekonomin brottas med stora problem efter en mångårig kredit- och investeringsboom. Förra veckans devalvering, börsras och december månads påtagliga minskning för valutareserven är alla symptom på detta.

Då vi fortsatt ser mer risk än potential väljer vi att ­ligga kvar med en börsexponering relativt nära noll.

För att ytterligare dra ner på risken lämnar cykliska Hexpol med en förlust på 5,7 procent. In kommer i stället defensiva Swedish Match.

Tobaksbolagets aktie har visserligen gått starkt på slutet och har inte direkt någon ­fyndvärdering. Vår bild är dock att börsnoteringen av delägda STG i kombination med stabiliserade marknadsandelar på snusmarknaden i Skandinavien och ­prishöjningar kan göra ­aktien till åtminstone en fortsatt relativvinnare. Efter flera år med dålig vinsttillväxt ligger analytikernas förväntningar på låga 4 procent för såväl 2016 som 2017. Det öppnar i våra ögon för positiva överraskningar i detta stabila och aktieägarvänliga bolag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.