Priserna förblir höga
– Vi har nu under hösten testat kinesiskt stål här i Gunnebo med gott resultat. Så här långt är vi nöjda.
Urban Hedman, chef för Gunnebo Industriers affärsområde Lifting låter påtagligt överraskad när han beskriver resultaten av importen på ett par tre ton kvalitetsstål från Kina, stål som provats när det gäller att tillverka lyftkrokar och schackel som används i industrin.
Provexporten från Kina visar hur den kinesiska tillväxtdraken tar nästa steg. Från att förse hemmamarknaden med råvaror satsar kineserna på export, inte bara i närområdet utan också till små kunder i Europa.
– Vi prover ständigt nya leverantörer, konstaterar Urban Hedman som annars får huvuddelen av sina leveranser från Ovako.
Inget symboliserar haussen på metallmarknaden bättre än den väldiga tillväxten i Asien, främst i Kina och Indien. Suget efter råvaror, järnmalm, kol och metaller, till den kinesiska marknaden ligger bakom rusningen som dragit upp priset på inte bara stål utan också på de flesta av världens metaller. Priset på koppar, som exempel, har stigit 400 procent på fyra år och priset på tenn med 450 procent där ungefär hälften av uppgången skett under det senaste året. Den som suttit på gruvaktier under den här tiden har gjort sig rejäla klipp och det är också de väldiga prisuppgångarna som gör det möjligt att planera miljardutbyggnader i Lappland, i koppargruvan i Aitik och i järnmalmsgruvan under Kiruna som innebär att hela staden på sikt måste flyttas.
– Råvarupriserna kommer att vara höga även nästa år, konstaterar Jörgen Kennemar, råvaruansvarig vid Swedbanks ekonomiska sekretariat.
Han får medhåll i sin bedömning av snart sagt alla råvaruexperter som Affärsvärlden talat med. Priserna på guld, silver, bly och zink lär ligga kvar på höga nivåer de kommande åren,
De höga råvarupriserna, med undantag för energipriserna, har än så länge inte fått genomslag i inflationsutvecklingen. Frågan är om det sker nästa år. Grundtipset från experterna är ett nej. Effektiviseringar och följderna av globaliseringen gör att inflationen inte tar fart nästa år. Den allt starkare kronan gör dessutom sitt till för att motverka prishöjningarna.
Dessutom kan den globala ekonomin svalna en aning till nästa år, men efterfrågan på stål i världen väntas ändå öka med närmare fem procent nästa år enligt prognoser från den internationella branschföreningen (IISI). Största användaren, Kina, väntas öka konsumtionen med tio procent.
Inom stålbranschen kan efterfrågan tillgodoses, men med andra metaller är det värre. Zink, till exempel, finns inte att få tag på i lager och under årets första nio månader rådde i praktiken ransonering på zink, i vart fall i Europa. Här minskade därför zinkanvändningen med två procent samtidigt som efterfrågan på andra metaller, som koppar, tvärtom ökade 8 procent:
– Minskningen beror enbart på att det råder obalans på marknaden. Efterfrågan ökar men utbudet sjunker, konstaterar Ulf Söderström, tillträdande marknadschef på Sveriges största gruvbolag, Boliden.
Det här har skapat en veritabel guldrusch i Bergslagen och i norra Sverige. Nedlagda gruvor, som SSAB:s gamla Dannemoragruva, håller på att återuppväckas och på börsen är flera av gruvbolagen bland det hetaste som finns att få tag i. Det mesta talar för att 2007 blir en fortsatt framgångssaga. Bolag på börsen som SSAB, Lundin Mining och Boliden kan se fram mot ännu ett fett år.
—
3 TRENDER
Kinesiskt stål går på export.
Metallpriserna är fortsatt höga. Inflationen påverkas marginellt.
Gruvaktier förblir heta. Exploateringsboomen i Sverige fortsätter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.