Priserna på lägenheter i Stockholm backar: ”Ett trendbrott”

Priserna på bostadsrätter inom Stockholms kommun föll med 1,0 procent i oktober jämfört med året innan.
Michael Grahn, Danske Banks chefekonom
Michael Grahn.

Säsongsrensat gick priserna ner 0,4 procent, i linje med föregående månad. Det visar Danske Banks boprisindikator.

Priserna har sammantaget under inledningen av hösten gått ner med knappt 1 procent i säsongsrensade termer.

”Om denna bild skulle stå sig i november kan man börja tala om ett trendbrott i den återhämtning som synts under 2023”, skriver Danske Bank.

Enligt Michael Grahn, bankens chefsekonom i Sverige, finns det en sak som skulle utlösa stora prisfall – att Sverige går in i en rejäl lågkonjunktur. Då ”ser vi profetiorna om ett förnyat stort prisfall som befogade”, säger han men tillägger att det inte är bankens bedömning i nuläget.

Grahn har också kommenterat prisutvecklingen till Dagens Industri. Han bedömer att priserna kommer att stanna upp inom en snar framtid och därifrån fortsätta att stiga långsamt. Förväntningarna är att priserna kommer att öka i takt med reallönerna, och inte uppvisa de ”raketuppgångar” som synts tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG