Privat eller allemansrätt?

”Att en ö är privatägd innebär inte att allmänheten inte får vistas där.”

Det säger Sanja Kuruzovic, handläggare för vägledning kring allemans­rätten på Naturvårdsverket. Generellt sett gäller allemansrätten på öar, men med rätten att få vistas på ön kommer också skyldigheten att visa de boende, om det finns några, hänsyn och respekt.

– Exempelvis är det förbjudet att gå på någon annans tomt, eller vistas inom hemfrids­zonen som är det område närmast bostadshuset eller fritidshuset där människor som bor har rätt att vara ostörda, säger Sanja Kuruzovic.

Det är ett privat område och här gäller alltså inte allemansrätten, det finns inget ”jag ska bara snabbt passera för att…”. Man får inte passera igenom eller tillfälligt uppehålla sig inom hemfridszonen utan lov av fastighetsägaren.

Men hur stor är hemfrids­zonen? Det är oklart, och det finns inget bestämt avstånd i lagen utan det är risken för att störa som avgör hur nära man kan passera eller uppehålla sig runt en bostad.

Ibland finns det tydliga gränser som kan utgöras av exempelvis en fastighetsgräns, ett staket, en häck, en väg eller liknande. I vissa fall finns naturliga gränser som en bäck.

Allmänheten kan alltså vistas och röra sig fritt utanför hemfridszonen, men man bör fortsatt visa hänsyn till de boende.

– Är man ute och paddlar och passerar nära hus på en ö brukar det oftast inte anses vara störande så länge man passerar snabbt och tyst. Är man sugen på att stanna till på ön för en fika bör man försöka hitta ett ställe som är längre bort från hemfridszonen, eftersom det kan uppfattas som mer störande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.