Privatspararnas aktiefavoriter i juli

Privatspararna gjorde 159.200 affärer per dag i juli, en ökning med 10 procent jämfört med månaden innan

Det framgår av Avanzas egen månadsrapport och är avser preliminära siffror för juli.

”Värmerekord och semester får inte privatspararna att ligga kvar i hängmattan, utan de växlar upp antalet aktieaffärer till historiskt höga nivåer. Synen på börsen är positiv och man nettoköper aktier för elfte månaden i rad”, kommenterar Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Köplistan domineras återigen av storbankerna och Swedbank är månadens klart mest köpta aktie. Antalet ägare i Swedbankaktien har nu ökat med 150 procent sedan årsskiftet och i Nordeaaktien med 40 procent.

”Bankerna tillhör årets börsförlorare, pressade av penningtvättsmisstankar, ett fortsatt lågt ränteläge och ökad konkurrens på bolånemarknaden. Privatspararna lockas emellertid av den höga direktavkastningen och har försökt bottenfiska i aktierna hela året. Att stirra sig blind på dagens direktavkastning är dock en vansklig strategi. Swedbank har redan meddelat att de sänker sin utdelningsandel från 75 till 50 procent av vinsten och även Nordea ska nu se över sin utdelningspolicy”, säger Johanna Kull.

Utmärker sig på köplistan gör också spelbolaget Kindred som föll 27 procent på rapportdagen.

”Kindreds rapport tydliggör hur utmanande den nya spelregleringen är för spelbolagen och hur högre spelskatt och ökade marknadsföringskostnader leder till marginalpress. En effekt som kanske underskattats av såväl bolagen själva som investerarna”, säger Johanna Kull.

Säljlistan kännetecknas av rapportvinnare och toppas av byggbolaget JM som steg över 9 procent på sin rapport. JM följdes av Telia, Atlas Copco, Sobi, SEB, Tele2, Avanza, Assa Aboly, Autoliv och Volvo på säljlistan i juli, enligt Avanza.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.