Producentpriserna i Sverige ökar

Producentprisindex i Sverige steg från januari till februari, det visar siffror från SCB.
Producentpriserna i Sverige ökar - scb-700_binary_6980560.jpg

Producentprisindex steg med 1,5% från januari till februari. Månadsförändringen var positiv på samtliga marknader.

På exportmarknaden steg priserna med 2,0% och på hemmamarknaden med 1,1%. Importmarknaden såg stigande priser på 2,3%.

På exportmarknaden stod högre priser på metaller, kemikalier och kemiska produkter samt sågat och hyvlat trä. för det främsta bidraget till uppgången. Vad gäller hemmamarknaden stod prisuppgångar för handel med elektricitet och metaller för de främsta bidragen till uppgången. På importmarknaden stod råolja för det största bidraget till uppgången.

Årstakten för producentprisindex var 1,3% i februari, jämfört med -0,8% i januari. Energirelaterade varor steg med 6,6% jämfört med februari 2020. Vad gäller investeringsvaror sjönk priserna med 2,3% och för konsumtionsvaror sjönk priserna med 1,5%.

Prisutvecklingen var negativ på årsbasis för samtliga marknader med undantag för hemmamarknaden.

Årstakten på hemmamarknaden låg på 3,4% i februari 2021, en ökning från årstakten i januari, då den låg på 1,6%. Import- och exportmarknaden såg en negativ årstakten på -2,4 respektive -0,9%. I januari var dessa årstakter -5,4 respektive -3,3%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.