PPI-inflationen på rekordnivå

Producentprisindex steg med 2,7% från juni till juli. Jämfört med samma månad föregående år steg producentpriserna med 13,5%.
PPI-inflationen på rekordnivå - scb-700_binary_6980560.jpg

Prisutvecklingen var positiv på årsbasis för alla marknader i juli, skriver SCB. Hemmamarknaden och producentprisindex såg rekordnoteringar sett till de senaste 30 åren. För såväl hemmamarknaden som producentprisindex låg årstakten på 13,5%. Import- och exportmarknaden såg också en högre årstakt än föregående månad och beräknades till 8,9% respektive 13,6%.

Prisutvecklingen var även positiv på samtliga marknader mellan juni och juli. På hemmamarknaden stod handel med elektricitet för det främsta bidraget till uppgången, följt av trä och varor av trä samt metallvaror. På exportmarknaden stod trä och varor av trä för det främsta bidraget till uppgången. Vad gäller importmarknaden bidrog metaller, vars priser ökade från juni till juli, främst till uppgången.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets