Producentpriserna i Sverige ökade

Månadsförändringen i producentpriserna var fortsatt positiv för samtliga marknader från augusti till september.
Handelsbanken spår höga elpriser i vinter.
Foto: Johan Nilsson / TT

Producentpriserna steg med 1,5% från augusti till september. Det skriver SCB. På exportmarknaden steg priserna med 0,6% och på hemmamarknaden med 2,2%. På importmarknaden steg priserna steg med 2,5%.

Handel med elektricitet stod för det främsta bidraget till uppgången på hemmamarknaden. Störst bidrag till uppgången på exportmarknaden hade generering av elektricitet samt metaller. Uppgången motverkades av prisnedgångar på trä och varor av trä och kork, massa samt metallvaror.

På importmarknaden var det råolja samt generering av elektricitet som stod för de främsta bidragen till uppgången.

Jämfört med samma månad föregående år steg producentpriserna 17,2%.

Även sett till årsbasis var prisutvecklingen fortsatt positiv för alla marknader. Bland annat bidrog de höga priserna på el, gas, värme och kyla till uppgången. De priserna ökade med hela 505% på importmarknaden och 174,6% på exportmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets