Professor varnar för bostadskrasch

De senaste årens prisstegringar på bostäder har drivits av spekulation - en farlig utveckling, som kan leda till en krasch. Det varnar Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, för.

”Det handlar om nybyggda bostadsrätter där köparna tecknar sig, inte i avsikt att flytta in utan att sälja den så snart bostaden är klar”, säger Lundström i en intervju med Dagens Nyheter.

”När privatpersoner börjar spekulera i bostäder ska man höja på ögonbrynen, för det kan gå hursomhelst”, fortsätter han.

Enligt Stellan Lundström är utvecklingen på bostadsmarknaden symptom på att något inte stämmer, och om inte prisstegringarna kyls av kan resultatet bara bli en bostadskrasch liknande den på 1990-talet, menar han.

”Det är bara en tidsfråga, det går bra så länge räntorna är fortsatt låga och folk har jobb”, säger Stellan Lundström.

För en dryg vecka sedan gick Konjunkturinstitutet för första gången ut och varnade för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla, då bostadspriserna i landet fördubblats på tio år.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.