Pundet stärks på oväntat stark makro

De svenska obligationsräntorna klättrade med några punkter under torsdagens handel, efter att ha tagit rygg på de internationella räntorna. Uppgångarna i Sverige var dock något måttligare än i omvärlden, efter att svenskt inköpschefsindex för tillverkningssektorn överraskat negativ avseende augusti.

På valutamarknaden försvagades kronan generellt samtidigt som det brittiska pundet gick väldigt starkt efter att Storbritanniens inköpschefsindex visat sig vara rejält starkare än väntat.

Storbritanniens inköpschefsindex för tillverkningssektorn klättrade från 48,2 i juli till 53,3 i augusti, vilket var ett rejält kliv över gränsen för tillväxt som ligger vid 50-nivån. Det var även den största uppgången på 25 år.

“Cable (GBP/USD SIX anm.) rusade med nära 100 punkter i kölvattnet av mycket starkare inköpschefsindex för Storbritannien, vilket fick nivån tillbaka till expansionsterritorium för första gången sedan Brexit-omröstningen”, kommenterade Boris Schlossberg, valutastrateg vid BK Asset Management.

Under eftermiddagen presenterades USA:s motsvarighet, ISM-index, för tillverkningssektorn som visade en nedgång från 52,6 i juli till 49,4 i augusti. Förväntningarna låg på 52,0. Index över nya order föll från 56,9 till 49,1 samtidigt som index över sysselsättningen backade från 49,4 till 48,3. Även prisindex minskade.

Markits motsvarighet avseende USA kom däremot i stort sett in som förväntat vid 52,0 för augusti.

Övrig USA-statistik visade att bygginvesteringarna var svagare än väntat i juli samtidigt som utfallet för månaden innan reviderades upp. Antalet nya arbetssökande förra veckan och produktiviteten i det andra kvartalet var som väntat samtidigt som enhetsarbetskostnaderna reviderades upp ordentligt för det andra kvartalet.

Sveriges inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk till 50,7 i augusti, från 55,4 månaden innan, vilket var den svagaste nivån på 40 månader. Analytikerna i SIX News enkät hade väntat sig en måttligare nedgång till 53,3.

“Det var en genuint svag rapport. Alla delindex rörde sig i fel riktning”, kommenterade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson efter statistiken.

Delindex för orderingång och produktion backade båda med 7,0 indexenheter under månaden. Nordea ser därmed för närvarande inga tecken på att exporten kommer att återhämta sig från nedgången som skett under det första halvåret 2016.

“Istället finns det en risk för ytterligare nedgång, vilket understryker att tillväxten bromsar in i den svenska ekonomin”, kommenterade Torbjörn Isaksson vidare.

Inköpschefsindexen från Asien överraskade under morgonen åt det andra hållet. Kinesiskt PMI från Markit sjönk förvisso till 50,0, men officiellt dito steg till den högsta nivån på nästan två år vid 50,4 och bägge indexen noteras därmed över expansionsstrecket.

“Utfallen indikerar att industriproduktionens tillväxt ökade i augusti. Enligt oss är det ett tecken på att den del av sektorn som inte påverkas av den pågående processen av att reducera överkapacitet i de tunga industrierna har det ganska bra”, kommenterade Handelsbanken.

“Det verkar därmed som att effekten från tidigare ekonomiska lättnaderna inte helt har avtagit ännu. Det skulle i sin tur göra ytterligare penningpolitiska lättnader mindre troliga, vilket är något som globala aktiemarknader möjligen inte uppskattar”, fortsatte banken.

Japanskt PMI steg försiktigt till 49,5 under månaden, vilket ändå är det högsta utfallet sedan februari. PMI för Indien noterades samtidigt vid det högsta utfallet på 13 månader, vid 52,6.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.