Rädsla förlamar konferensbranschen

Affärslivets rörlighet blir allt mer kringskuren av världsläget. Storföretagen uppmanar till telefon- och videokonferenser hellre än fysiska sådana och bland de anställda sprider sig såväl flygrädsla som allmän oro för nya attentat. Utvecklingen har lett till att allt fler kongresser och mässor ställs in – och drabbar därmed den internationella konferensbranschen.

Kort efter terrordåden i USA stod det klart att rese-, turism- och flygindustrin skulle drabbas hårt av händelserna. Sedan dess har det oroliga världsläget skapat nästintill ett vacuum av rädsla; storföretagen råder sina anställda att använda modern teknik och konferera genom telefon- och video istället för att resa fysiskt, och på flera bolag vägrar de anställda att utsätta sig för risker genom att till exempel flyga. På motsvarande vis riskerar företag som förlagt stora möten, till exempel Nokia som senare i höst kör sin kapitalmarknadsdag i New York, att drabbas av avhopp.

En bransch som tar stryk av utvecklingen är den internationella kongress-och konferensindustrin som bara de senaste veckorna råkat ut för flera bakslag. Bara de senaste veckorna har flera evenemang ställts in, såväl i USA som resten av världen. Ett av de färskaste exemplen är evenemanget Sibos, som årligen lockar cirka 6 000 makthavare inom bank- och finanssektorn, som under den gångna veckan skulle ägt rum i Singapore men i sista sekund ställdes in. Även TBDA-mötet (Transatlantic Business Dialogue), som är ett toppmöte mellan amerikanska och europeiska affärsmän och som skulle hållits i Stockholm, ställdes för en tid sedan in – till stor del orsakat av amerikanerna inte kunde komma.

”Folk är rädda, vilket bara är att respektera. Terrorattackerna förlamar och med tanke på mjältbrandshotet kanske folk inte ens vill konferera i rum med stark luftkonditionering framöver”, säger Catharina Hamilton, VD för internationella kongressarrangören Congrex Holding som varje år anordnar 50-60 evenemang runtom i världen.

”Nedgången har hittills varit värst i USA, där många evenemang – både nationella och internationella – ställs in som en följd av världsläget. Branschen håller andan och förbereder sig för ’worst case scenarios’.”

Nyligen tvingades hon själv ställa in en europeisk läkarkongress i Istanbul som skulle lockat 4 000 deltagare.

”Amerikanerna avbokade tidigt men vi trodde att den skulle gå att genomföra ändå. När så bombningarna av Afghanistan började insåg vi att det var kört. Ekonomiskt sett blir det en jättesmäll för alla inblandade, vi kan inte riktigt överblicka konsekvenserna än”, säger Catharina Hamilton.

Precis som i så många andra branscher beror den framtida utvecklingen i hög grad på vad som händer politiskt den närmaste tiden.

”Det här är en helt ny situation för oss”, säger Kati Engsner, produktionschef på Stockholm Convention Bureau, som ägs av bland andra Stockholmsmässan, Scandic, SAS och SJ.

”Vi har ett antal internationella forskar- och vetenskapskongresser med upp till 5 000 deltagare inplanerade under nästa år. En stor del av besökarna är utländska gäster som vi ännu inte vet vad som kan hända med.”

De största konsekvenserna väntas för de arrangörer som arbetar med ”corporate”, det vill säga företagsspecifika, arrangemang.

”Vi såg en nedgång av interna events och konferenser redan i somras, och terrordåden förstärkte den ytterligare. Den är dessutom lätt att skära ner på när alla fler företag nu behöver spara”, säger Margareta Grape, chef för Congress Stockholm.

Stockholm, som de senaste åren klättrat till en sjätteplats på ICCA (International Congress & Conventions):s internationella ranking över världens bästa kongresstäder, betraktas dock som ett hyfsat säkert alternativ.

”De som tvekar inför att lägga evenemang i städer som London och New York ser sig om efter en alternativ stad. Stockholm har varken FN- eller Nato-högkvarter och inga EU-parlament heller. Sådana faktorer borde kunna tala till vår fördel”, säger Margareta Grape.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight