Rally på Tokyobörsen

Asienbörserna nästintill rusar på onsdagen, sett till den sammantagna utvecklingen.

Mest uttalade uppgångar ses i Tokyo, där storbolagsindexet Nikkei 225 adderat hela 7,7 procent, följda av Taiwan, Hong Kong och Sydkorea, men även fastlands-Kina klättrar på uppåt. Vad som förstärkt riskaptiten ytterligare är fortsatta uppgifter och spekulationer kring att nya kinesiska ekonomiska stimulanser närmar sig.

”Utförsäljningen av japanska aktier på oron för en kinesisk ekonomisk inbromsning har varit överdriven”, menar Hong Kong-baserade tillgångsstrategichefen Khiem Do med dagens börsutveckling känd. Enligt strategen kan börsrallyt i regionen dessutom hålla i sig om marknadens bild av Kinas ekonomi skulle förbättras ytterligare.

Det kinesiska finansdepartementet har bekräftat att Kina kommer att vidta en ”mer kraftfull” finanspolitik för att stimulera tillväxten, rapporterade Dow Jones Newswires. Mer finansiering till infrastruktur, skattesänkningar för mindre företag och standardiserad hantering av kommuners skulder finns med i planerna.

Att Tokyobörsen drog extra mycket relativt regionen kan delvis tillskrivas en försvagad yen-kurs mot bland annat US dollarn samt, enligt uppgifter från Bloomberg, täckköp av blankare.

Japanska Nissin Kogyo startar samriskbolag med Stockholmsnoterade Autoliv inom området Brake Control & Brake Apply Systems. Nissin Kogyo tar 49 procent och Autoliv 51 procent i samriskbolaget som får ett nettoskuldjusterat företagsvärde, så kallat EV, på cirka 4,6 miljarder kronor. Nissin Kogyos aktie steg 5,6 procent i Tokyo, alltså marginellt mindre än index.

   Sayuri Shirai, medlem i Japans centralbank, har uttryckt motstånd till att sänka golvet för landets kortsiktiga räntor. Det framfördes under en paneldiskussion i Bryssel, rapporterar Dow Jones Newswires. Andra direktionsmedlemmar hos BOJ håller här inte med Shirai, vilket lär leda till diskussioner framöver enligt artikeln.

 

 

 

08:28   

I dag    

I år

Asien       

S&P Pan Asia BMI     

181   

+4,0%   

-5,7%

Japan       

Nikkei 225            

18.771   

+7,7%   

+7,6%

Japan       

Topix                   

1.507   

+6,4%   

+7,1%

Hong Kong   

Hang Seng             

21.915   

+3,1%   

-7,2%

Sydkorea    

Kospi                  

1.934   

+3,0%   

+1,0%

Australien  

S&P/ASX 200            

5.221  

+2,1%   

-3,5%

Kina        

Shanghai Composite      

3.215   

+1,4%   

-0,6%

Kina        

Shenzhen A             

1.860   

+2,1%  

+25,8%

Taiwan      

Taiex                  

8.287   

+3,6%  

-11,0%

Singapore   

Straits Times          

2.903   

+0,6%  

-13,7%

Indien      

Sensex                

25.703   

+1,5%   

-6,5%

Thailand    

SET Index              

1.390   

+0,8%   

-7,2%

Malaysia    

KLCI                   

1.599   

+0,8%   

-9,2%

Indonesien  

Jakarta Composite      

4.335   

+0,4%  

-17,1%

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.