Laddar

Ras igen på Wall Street

Kurserna på Wall Street föll rejält dagen efter presidentvalet. Fallet tilltog mot slutet av dagen och nedgången stannade på cirka 5 procent för de båda ledande aktieindex.

Onsdagens handel i New York avslutades med ett kraftigt säljtryck den sista börstimmen. Trist jobbstatistik tyngde börserna och överskuggade tisdagens presidentval.

Dow Jones Industrial Average slutade på 9.139, en nedgång med 5,1 procent. S&P 500 Index sjönk med 5,3 procent till 953. Nasdaq Composite Index tappade 5,5 procent till 1.682.

“Börsrallyt inträffade redan när opinionsundersökningarna visade vem som skulle vinna presidentvalet”, sade Gilles Fleckenstein, vd på BNP Paribas fondförvaltning i Paris, till Bloomberg News.

Omsättningen nådde 1,3 miljarder aktier på New York-börsen, medan 2,2 miljarder aktier omsattes på Nasdaq.

Den tioåriga amerikanska räntan noterades drygt 4 punkter lägre under onsdagen, på 3,68 procent.

Ny statistik från USA visade att sysselsättningen för oktober månad sjunkit med 157.000 jobb. Inte sedan november 2007 har så många förlorat sina jobb, vilket skapade spekulationer om sämre ekonomi den närmsta tiden.

“Jag känner ingen som med säkerhet kan säga att vi kommer att se en bättre börsmarknad nästa år”, sade Pat Becker, ansvarig för fondförvaltning på Becker Capital, till Bloomberg News.

Världens näst största flygplanstillverkarbolag, Boeing, sjönk 7,6 procent sedan UBS förutspått en minskning med 3 procent i flygtrafiken nästa år.

En annan nyhet som fick börsen att backa var att världens största ståltillverkare, Arcelor Mittal, meddelat att det tänker minska sin produktion på grund av lägre efterfrågan från bygg- och bilindustrin. Aktien backade med 24,5 procent. Nucor som är USA:s största ståltillverkare drogs med i fallet och sjönk med 10,5 procent.

Försäkringsjätten AIG gick tillbaka med 14,5 procent sedan en investerare stämt företaget på grund av statens köp av majoriteten av aktierna som en del i räddningsplanen.

Inom finanssektorn backade Bank of America och Citigroup kraftigt. Aktierna sjönk med 11,3 respektive 14 procent.

Tekniksektorn hade ingen ljus dag med flera företag som backade. Microsoft noterades 6,2 procent lägre och Hewlett Packard gick ned 5,2 procent. Intel förlorade mest med 7,4 procent.

Priset på WTI-olja sjönk till 65:63 dollar per fat.

Oljejättarna Chevron och Exxon backade 4,2 procent respektive 4,9 procent, med press av det sjunkande oljepriset.

Cisco släppte sin rapport för det första kvartalet efter börsernas stängning. Vinsten per aktie blev 0:42 dollar, att jämföra med analytikers förväntningar som låg på 0:39 dollar per aktie, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Bolaget spår en försäljningsminskning på 5-10 procent under det brutna räkenskapsårets andra kvartal.

Ericsson stängde 1:01 kronor lägre än vid stängning i Stockholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.