Raset på börsen avtar

Den globala oron för coronavirusets spridning fortsatte på onsdagen när de europeiska börserna föll tungt efter tisdagens nedgångar i USA och morgonens nedgångar i Asien.

Inga sektorer skonades, även om delar av verkstadsbolagen, måhända något förvånande, kom relativ lindrigt undan.

Klockan 11.50 var Stockholmsbörsens OMXS30 ner 1,7 procent till nivån 1.740. Aktier för 12,3 miljarder var då omsatta. Stockholmsbörsen gick inledningsvis svagare än de europeiska börserna, men vid lunchtid hade skillnaderna utjämnats något.

Delar av den konjunkturkänsliga verkstadssektorn klarade sig något bättre än index, efter att överlag ha haft en tuff tid på börsen på sistone. Berenberg har återupptagit bevakning av en rad bolag i sektorn där Sandvik, Atlas Copco och SKF ges köprekommendationer. De tre aktierna var ner mellan 0,7 och 1,4 procent.

Bland de bättre storbolagsaktierna syntes en blandad trio av vitvaror, säkerhetstjänster och läkemedel, där Electrolux, Astra Zeneca och Securitas kom undan med nedgångar på 0,2-0,9 procent.

I motsatt ände av topplistan placerade sig Swedish Match. Tobaksbolagets aktie föll 3 procent. Bakom trängdes en lång rad bolag med nedgångar över, eller i närheten, av 2 procent, däribland Skanska, Investor och SSAB.

SAS var det enda storbolaget som kom med rapport och även här hamnade virusepidemin i centrum. Intäktsbortfallet från SAS inställda flygningar till Kina, som förlängts till utgången av mars, beräknas landa på 200 miljoner kronor. Dessutom var flygbolagets förlust högre och omsättningen lägre än väntat. SAS upprepade trots frisk motvind sina prognoser om en justerad ebit-marginal på 3-5 procent för det brutna räkenskapsåret 2019/2020, dock med ett förbehåll för coronaviruset. Aktien föll 12 procent.

Längre ned i listorna fanns trots allt några vinnaraktier, däribland oljebolaget Africa Oil. Förlusten var ansenlig, men bolaget delade med sig av en prognos för 2020 som gladde marknaden och aktien steg 2,5 procent.

Kopparbergs rapport fick inte ett lika varmt mottagande och aktien sjönk 9 procent. Bryggeriet redovisade ett nästan halverat resultat efter skatt, men en högre nettoomsättning för det fjärde kvartalet 2019.

Bostadsutvecklaren SSM hade fram till onsdagen tre bra handelsdagar i rad bakom sig med en uppgång på över 40 procent. Det var dock innan närmare 14 procent kapades under onsdagens förmiddagshandel. Med onsdagens nedgång har aktien stigit drygt 22 procent sedan i fredags då det blev känt att SBB köpt en större post aktier i bolaget.

På Oslobörsen rapporterade de båda biometribolagen Zwipe och Next förluster och lägre omsättning. Zwipe var ner 11 procent medan Next rasade över 25 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här