Rätt mix för portföljen
Nya, positivare tongångar på börsen och gladare konjunkturbedömare – det är hög tid att se över vilken typ av tillgångar (assets) som passar i portföljen i dagsläget. Och hur man ska balansera dem för att kunna njuta rejält i finansiella uppgångar men samtidigt inte lida för mycket när det bär utför.
Grunden till en bra portföljstrategi är just detta: De olika tillgångarna ska parera varandra. När värdet på ditt aktieinnehav rasar är det skönt att ha tillgångar som går tvärs emot börsen, eller i alla fall inte utvecklas hand i hand med den. Som tillgångsslagen räntor, valutor och råvaror.
Men låt oss börja med att välja bort tillgångsslag som enligt SEB inte är några höjdare att lägga in i portföljen i dag. Hans Peterson är CIO Private Banking och Head of Investment Strategy på SEB och han tycker att statsobligationer och fastigheter är dagens största no-no.
–?Statsobligationer har väldigt låga räntor och det finns risk för kursförluster där framöver, säger han.
Trots ett stort prisfall på fastigheter är det fortfarande en osäker marknad.
–?Fastighetsmarknaden är fortfarande starkt påverkad av krisen, säger Hans Peterson som inte vågar vara exakt i sin prognos om när vändningen kan komma. SEB:s syn är att en bra investeringstidpunkt kan komma inom ett eller några kvartal.
Nu till skapandet av den (i teorin) perfekta portföljen. Vi tänker oss att portföljägaren är en hyfsat välbeställd person, utan omedelbara behov av likvida medel men som samtidigt inte är beredd att ta överdrivet stora risker.
Lejonparten av portföljen kan bestå av aktier, eller aktiefonder.
–?I dag tycker jag att man kan ha 30, 35 procent av värdet i aktier. För ett halvår sedan hade jag nog sagt bara 20 procent, säger Hans Peterson.
Resten av portföljen bör, om Hans Peterson får råda, bestå av följande: råvaror, räntor och valutor. Lämpliga extra tillbehör kan vara private equity och hedgefonder.
Genom att ha råvaror i portföljen kan man parera för eventuella börsfall. Råvaror håller emot inflationen bättre än aktier och utvecklingen följer alltså en annan rytm än börsen. Även en Svenssoninvesterare kan numera köpa råvaror, till exempel genom råvarufonder eller indexfonder, något som tidigare var förbehållet proffshandlarna. Fast vid närmare eftertanke säger Hans Peterson att det bästa är att placera i ett utvinningsföretag via börsen, snarare än direkt i en råvara.
–?Det är bättre cashflow i ett utvinningsföretag, säger han.
Vilken typ av råvara ska man satsa på i dag? Knappast guld, tycker Hans Peterson, metallen är ett trygghamns-alternativ som inte är rätt i godare tider med små inflationsrisker. I övrigt gillar han så gott som samtliga råvaruslag i dagsläget. Tillväxten i världen gör att det behövs koppar, zink och stål för att bygga vägar och hus och jordbruksprodukter för att man ska få mat att äta. Speciellt gillar han lantbrukssektorn. Han pekar på att ändrade konsumtionsmönster i till exempel Kina medför ökad efterfrågan på sådant som vete och kött. Men, åtminstone i vissa regioner, kan lantbruk vara en riktig risksektor och inget för en trygghetsorienterad investerare. Skördarna i stora områden i Asien och Afrika hotas av röta och bakterier.
–?Ett alternativ till att köpa råvaror direkt kan vara att köpa aktier i företag som utvinner råvaror, till exempel oljebolag.
Valutamarknaden har varit vild och galen under kristtiden. Stora valutor som japanska yenen och schweizerfrancen har handlats upp till höga höjder, medan man övergett småvalutor (som svenska kronan). Många bedömare menar att trenderna varit överdrivet starka. Nu verkar lugnet vara tillbaka och valutamarknaden är lite mindre svängig. Det kan vara läge att köpa nya, spännande valutor, menar Hans Peterson. Next eleven-länderna är heta. Det var Goldman Sachs som myntade begreppet som omfattar Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Filippinerna, Sydkorea, Turkiet och Vietnam.
–?Mest tror jag på sydkoreanska wonen, och dessutom på kinesiska yuanen och både svenska och norska kronan.
Räntepapper är också ett bra komplement till aktier i en balanserad portfölj. Nu är företagsobligationer ett bra alternativ för den som vill ha räntor i sin portfölj, föreslår Hans Peterson.
–?Med undantag för statsobligationer så tror vi på obligationer i stort. Räntefonder som placerar i high yield-segmentet (mer riskabla företagsobligationer, reds anm) är intressant, men man ska nog undvika att köpa singelobligationer, där är risken för stor.
Den som vill toppa sin portfölj kan ge sig in i private equity, tycker Hans Peterson. Pe-bolagen, som investerar i bolag utanför börsen och jobbar målmedvetet i innehaven i syfte att förbättra resultatet, har fina chanser till goda affärer nu. Trots att just pe-bolagen upplever en extremt utmanande period, menar Hans Peterson att vinstmöjligheterna är fortsatt goda i sektorn. SEB har nyligen lanserat en pe-fond.
Ytterligare ett tillgångsslag som han tror på är hedgefonderna. Efter en tuff resa under krisen, där många hedgefonder fått plikta för sin tidigare närmast exempellösa uppgång och gjort totalt fiasko – så många som 1?800 hedgefonder har lagts ned – har de som finns kvar repat sig väl.
–?Men vi vrider oss mot vissa typer av hedgefonder, som CTA, trendföljande fonder som köper extremt likvida tillgångar på olika marknader, till exempel obligationer, och som därmed kan gå bra även om börsen är slagig, säger Hans Peterson.
Som alltid när det gäller investeringar finns det inga vinstgarantier, vilken placeringsmetod man än väljer. Även dogmen i finansvärlden: man inte ska lägga alla ägg i samma korg, det är bra med en blandad portfölj, går att ifrågasätta. Är en portfölj som är blandad och balanserad efter alla konstens regler verkligen alltid värd de ofta höga kostnaderna, courtage och kanske en hög skatteavbränning?
Ja, tycker Lars Gunnar Aspman som är senioranalytiker och ansvarig för makroanalys inom Private Banking på SEB och kollega med Hans Peterson.
–?Det har visat sig historiskt att det lönar sig att ha flera tillgångsslag i sin portfölj, att det varit möjligt att höja avkastningen utan att öka på risken, säger han.
Fast förra året till exempel följdes ju i stort sett alla tillgångsslag åt i raset?
–?Ja, men de som föll gjorde det i olika takt. Och statsobligationer steg betydligt i värde. Därför utvecklades en portfölj med olika tillgångsslag bättre än en ren aktieportfölj, säger Lars Gunnar Aspman.
–?Fast vilka portföljval man gör kommer ju till syvende och sist ned till vilken individ man är.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.