Rättegång mot Nordbankenmäklaren idag
I dag onsdag går startskottet för den så kallade Nordbankenrättegången, där en 34-årig aktiemäklerska står inför rätta för att ha orsakat banken förluster på cirka 290 Mkr genom blankning av aktier under perioden januari 1998-januari 1999.
Historien innehåller alla ingredienser som tänkas kan för riktigt segsliten och intrikat process – en stor, börsnoterad bank med bristande rutiner, chefer som fått lämna skutan efter att skandalen var ett faktum och en ambitiös, smart och slipad kvinna som betraktades som bankens stjärna tills katastrofen uppdagades. Interiörerna handlar om allt från pengarullning med kunder i Monaco till panikångest hemma i lägenheten dygnen innan häktningen och gripandet i föräldrahemmet i Göteborg i januari 1999.
Rent konkret gäller åtalet grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman på fem punkter som samtliga gäller aktieaffärerna. Mäklaren anklagas även för mutbrott, bland annat för att ha tagit emot pengar av kunder efter lyckade affärer. Maxstraffet är sex års fängelse, och dessutom skadeståndkrav på 291 Mkr.
Mäklaren har hela tiden nekat till brott och hävdat att affärerna skett med bankens vetskap och att hon inte agerat annorlunda än någon av sina kolleger. I den första och enda intervju hon givit, i Dagens Nyheter i lördags, beskrev hon det ögonblick hon själv förstod vilka proportioner hennes agerande hade antagit – på kvällen samma dag som hon hämtats av polisen och låsts in i en cell på häktet i Göteborg.
”Då hör jag genom betongväggen att cellgrannen har sin teve på. Jag hör att de sänder Aktuellt och jag hör Nordbankens VD Hans Dalborg säga att en 31-årig mäklare har gripits av polis misstänkt för otillåtna blankningsaffärer. Jag blev så chockad. Jag blev helt illamående och fick ringa på sjuksyster. Jag hade ju inte fattat varför jag egentligen var inne hos polisen. Jag trodde det hade med kunderna att göra”, säger hon till DN. I intervjun går hon också till hårt angrepp mot Nordbanken, både för att ha bristande system och för att inte ha givit henne adekvat utbildning inför det arbete hon var satt att utföra. ”Jag minns att min chef sa åt mig att jag skulle värva sex stora kunder på sex månader. Men det var aldrig någon som sa berättade för mig hur jag skulle göra. Det är det som är så knäppt. Jag fick ingen utbildning. Jag fick bara sitta bredvid en mäklare och lära mig hur bankens interna system fungerade, rent tekniskt”, säger hon till DN.
”När jag frågade min chef första sommaren hur jag skulle göra med kontrollen av nya kunder svarade han att det var han som skulle sköta de administrativa grejerna. Jag skulle bara koncentrera mig på att göra affärer. Allt var så där, ad hoc på något vis.”
Förutom mäklaren åtalas även ytterligare två personer. En väninna, numera bosatt i Tokyo, åtalas för ”osant intygande” och medhjälp till ”grov trolöshet mot huvudman” och en barndomsvän från Göteborg åtalas för bestickning. Bland annat ska denne ha erbjudit mäklaren 25 000 kronor för en lyckad affär och för att ha erbjudit henne gratis lån av hans tjänstebil.
De första tre dagarna i rätten ägnas nu åt så kallad ”sakframställan”, där man går igenom åtalet, åklagarens yrkanden och försvarets inställning. I mitten av oktober är det dags för huvudförhör med mäklaren samt uppspelning av bandade samtal. Under november kommer förhör med bankanställda att äga rum. Slutpläderingen beräknas inte ske förrän strax innan jul.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.