Regeländring slår mot lönsamheten

Patent och immaterialrättskonsulterna uppvisar något lägre rörelsemarginaler än många andra konsultbranscher. För 2007 hade de tjugo största företagen en tillväxt på relativt blygsamma 4 procent.

– Det här är tyvärr en av de mindre lönsamma branscherna. Revisorer och pr-byråer tjänar två tre gånger mer än vad vi gör, säger Anders Ekman, ordförande i samarbetsorganisationen Sepaf och tillika vd för patentbyrån Brann.

Hans eget företag Brann var ett av de mer framgångsrika i branschen under 2007, trots att det under året genomförde tre stora satsningar som påverkade vinsten negativt: Företaget öppnade ett nytt kontor i Lund, har upphandlat fyra stora och kostsamma it-system och har samtidigt nyanställt.

– Vi nyanställde unga personer. Men det är nog stopp nu. Vi som alla andra måste se över situationen för 2008. Det är många som kommer att få det jobbigt. Det kanske inte visar sig i form av röda siffror, men det gäller att vara selektiv vid nyanställningar, säger Anders Ekman.

Det är inte den skakiga finansiella marknaden som oroar, utan en regeländring som började gälla i maj i år. Det är den så kallade Londonöverenskommelsen som är ett frivilligt avtal som ett antal europeiska länder har träffat. Överenskommelsen innebär att själva patentansökan för de länder som deltar kan vara på engelska, tyska eller franska. Handlingarna behöver alltså inte översättas till varje lands språk, vilket var fallet tidigare. Däremot måste patentkraven fortfarande översättas.

Den som söker patent på det här viset gör en besparing på omkring 38 procent. Men samtidigt drabbar det minskade behovet av översättningar patentbyråerna.

– Vår bransch är inte lika konjunkturkänslig om många andra, men Europapatentet drabbar Sverige och övriga länder, säger Anders Ekman, som dock menar att det är en ofrånkomlig förändring.

– Jag resonerar som så, att det som är bra för kunden, är bra för oss, kommenterar Magnus Hallin, vd för Awapatent.

Detta nya Europapatent kan vara början till ett EU-patent. En patentansökan för hela EU, harmonisering av patenträtten och en gemensam domstol. Anders Ekman menar att EU-patentet ligger i den politiska processen.

– Näringslivet behöver det. I dag kantas vägen av kohandel och schackrande. EU-patentet är något som kommer, det vore konstigt annars. Det är bra för näringslivet och därmed bra för skattebetalarna.

Enligt Anders Ekman skulle ett gemensamt EU-patent också stärka Europas konkurrenskraft gentemot USA och Asien.

Awapatent har genomfört en undersökning om immaterialrättsfrågorna. Av 265 tillfrågade svenska företag ser 53 procent detta som ett uppdrag för ledningsgruppen. Awapatents vd menar att den siffran borde vara rejält mycket högre.

– Det är fortfarande en stor andel av företagen som inte har insett att IP för många företag utgör det största värdet, säger Magnus Hallin.

Samtidigt är det ett stort antal företag som verkligen har satt IP-frågorna högst upp på agendan precis som läkemedelsbolagen länge har gjort.

– Företag som IBM, ABB, Scania och Ericsson förstår hur mycket pengar det finns att tjäna. Många mindre företag borde lära sig att använda IP affärsmässigt, säger Anders Ekman.

Enligt Magnus Hallin är det helt fel att IP handhas längre ner i organisationen.

– Det i sig kan innebära att företagen satsar på affärsområden som de inte skulle ha ägnat sig åt om ledningen hade varit ansvarig. Det är viktigt att IP ligger på ledningsnivå. I den hårdnande konkurrensen är det är allt svårare att komma ut med nya produkter och då har givetvis IP stor betydelse.

Magnus Hallin anser att ledningen ska in i processen redan på designstadiet.

– Om vi lägger ner pengar måste vi också fråga oss om vi får behålla produkten.

Omvärlden för patent-/immaterialrättskonsulterna kommer att förändras inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Vår bransch har varit jämförelsevis stabil, men branschen moderniseras och våra konsulter måste bli än skickligare. Uppgiften som handläggare och förlängd arm åt PRV kommer att dö ut och det tycker jag är hälsosamt, säger Anders Ekman.

Monica Nilsson

redaktion@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.