Regeringen ska utreda amorteringskravet

Regeringen har gett en kommitté i uppdrag att analysera hur bolånetak och amorteringskrav har fungerat hittills, och hur de kan utformas framöver.
Regeringen ska utreda amorteringskravet - Niklas Wykman
"Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras", säger finansmarknadsminister Niklas Wykman Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen har i dag gett en kommitté i uppdrag att analysera hur låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder såsom bolånetak och amorteringskrav har fungerat hittills, och hur de kan utformas framöver för att hantera makroekonomiska risker och konsumentskydd på ett ändamålsenligt sätt, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande.

”Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Hur detta bäst låter sig göras är en viktig och svår fråga och en gedigen utredning kan bidra till att fördjupa kunskaperna. Syftet är att utveckla makrotillsynen, inte avveckla den, särskilt då kunskapsläget ständigt går framåt”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Kommittén består av professorn Peter Englund, ordförande, dekanen Susanne Ackum och professorn John Hassler. Ett antal sakkunniga från akademin, statsförvaltningen och näringslivet kommer också att bjudas in att medverka i utredningen.

Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets