Rejält uppåt för svenska konkurser: ”mycket oroväckande”

Antalet svenska konkurser pekar rejält uppåt. Antalet nystartade bolag inom vissa sektorer sjunker också dramatiskt.
Konkurser
Foto:TT

Statistiken skiljer sig lite åt beroende på avsändare. Creditsafe menar att antalet konkurser ökat med 65% i juli och nivån är den den högsta på 20 år. Totalt gick 589 aktiebolag i konkurs.

”Vi befinner oss mitt i sommaren och kan addera ytterligare en månad med kraftig konkursökning. Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, i en kommentar.

UC menar att antalet konkurser ökat med 49% under högsommarmånaden och antalet konkurser ligger nu på den högsta nivån på ett decennium.

”Konkurserna har fortsatt att explodera under sommarens första månader vilket är mycket oroväckande, särskilt inom branscher såsom hotell- och restaurang och detaljhandeln. Trots dalande BNP och negativa indikationer från de amerikanska och europeiska riksbankerna så finns en förväntan på att hushållen kommer att ”unna sig” under semestern vilket kan ge bränsle åt delar av den svenska ekonomin, bokstavligt talat. Dock ser vi hittills en motsatt trend utan den uppgång av efterfrågan som många har hoppats på och mycket dystra siffror för sommarens första månader, vilket tyvärr är en indikation på att läget till hösten kan bli fortsatt mycket tufft”, menar Johanna Blomé som är ekonom på UC.

Hon pekar också på att antalet nystartade företag ligger på den lägsta nivån på tio år inom flera branscher. Exempelvis dök antalet nystartade företag inom bygg med 87% och 84% inom detaljhandeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG