Rekordlåg tillväxt i bolån

De höjda bolåneräntorna och de fallande bostadspriserna har fått en rejäl effekt på efterfrågan på bolån. Tillväxten i bolån är nu den lägsta sedan SCB började med mätningar.
Rekordlåg tillväxt i bolån - Bolan_genrebild-900
Foto: Anders Wiklund/TT

I januari var den årliga tillväxttakten på bostadslån 3,7 procent. Det är den lägsta ökningstakten som uppmätts i SCB:s statistik, en statistik som sträcker sig tillbaka till 2006.

“Färre tar nya bolån nu än när marknaden stod på topp”, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Effekten påverkar olika typer av bostäder.

“Tillväxttakten har minskat tydligt för både lån till småhus och lån till bostadsrätter. Under lång tid har tillväxttakten på lån för köp av bostadsrätt legat betydligt högre än för småhuslån. Men i januari i år var tillväxttakten densamma. Det har aldrig hänt tidigare”, fortsätter han.

Bolåneräntorna har ökat rejält och Sverige är i ett internationellt perspektiv lite annorlunda då det absolut vanligaste är att man inte binder lånen. Det gör att höjda styrräntor har en större effekt än i många andra länder. Samtidigt har priserna fallit över hela Sverige och energipriserna gjort det väsentligt dyrare att bo.

Bolån är en väsentlig inkomstkälla för de svenska storbankerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.