Stabelo blöder och vill öka risken – investerarna tveksamma: ”Får hitta annan finansiering”

Bolåneinstitutet Stabelo med högprofilerade ägare i ryggen som H&M:s Stefan Persson, finansmannen Staffan Persson och Brummerförvaltaren Kent Janér blöder. Nu vill de erbjuda bolån till fler genom att höja gränsen för belåningsgrad till 85%. Om de får med finansiärerna. "Då vill vi bli kompenserade med en högre avkastning", säger SPP:s investeringschef Fredrik Ehn till Afv.
Stabelo blöder och vill öka risken – investerarna tveksamma: ”Får hitta annan finansiering” - STABELO
Hampus Brodén, en av tre grundare av bolåneföretaget Stabelo. Foto: Veronica Johansson / SvD / TT /

Stabelos förlust minskade från 75 Mkr till 69 Mkr förra året. Men det finns över 140 Mkr i kassan än så länge.

“Bankerna har fortfarande ett starkt grepp om marknaden”, konstaterar Sven Hagströmer, ordförande i investeringsbolaget Creades och Avanza Bank som båda är storägare i Stabelo.

Sven Hagströmer
Sven Hagströmer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dagsläget kan Stabelo bara låna ut pengar till en bostad om belåningsgraden inte överstiger 60%. En konsekvens och förutsättning för att starta verksamheten en gång i tiden. För att få med pensionsbolagen på investeringen och få en okej finansieringskostnad behövde risken vara lägre än vad de traditionella aktörerna erbjuder.

“När vi satte upp fonden så efterfrågade pensionsbolagen specifikt bolån med lägre än 60% belåningsgrad. Tanken är att Stabelo ska expandera produktutbudet med bolån upp till 85% belåningsgrad”, säger Stabelos VD Hampus Brodén, som är tredje största ägare.

Han vill inte vara mer precis än så. Men vad Afv erfar har ambitionen funnits där i flera år, utan att bli verklighet.

“Vi brukar inte prata om produktlanseringar före de är lanserade, så jag väljer att inte kommentera mer än jag har gjort”, säger Hampus Brodén.

Svenska pensionssparare stöttar bolåneutmanare

Bland Stabelos finansiärer finns AP-fonder och flera stora svenska pensionsbolag. Däribland Folksam, SPP och Alecta. Frågan är om de är redo att höja riskaptiten och investera i obligationer där de bakomliggande säkerheterna består av pantbrev i bostäder med en belåningsgrad upp till 85%?

“I den bolånefond Folksamgruppen är investerad i är den tillåtna belåningsgraden max 60%. Om Stabelo vill arbeta med en högre tillåten belåningsgrad bör de göra det i en annan finansieringslösning, inte i den fond vi är investerade i”, säger chefen för alternativa investeringar på Folksamgruppen, Rebecka Elkert till Afv.

Samtidigt hyllar Folksam entreprenörskapet och initiativet från bolåneuppstickaren. Folksamgruppen har investerat 5 miljarder i Stabelo Bolånefond I.

“Vi ser bolånefonder som ett spännande tillskott på bolånemarknaden med tydligt kundfokus och en digitaliserad affärsmodell vilket är positivt. En ökad konkurrerens på bolånemarknaden gynnar konsumenterna”, säger Rebecka Elkert.

Rebecka Elkert, chef alternativa investeringar Folksam. Foto: Pressbild Folksam

Alecta duckar frågor om Stabelo medan SPP är mer positiv till att lyfta belåningsgraden.

“SPP kan tänka sig att investera i bolånefonder med en högre belåningsgrad, men vill då bli kompenserade med en högre avkastning”, säger SPP:s investeringschef Fredrik Ehn till Afv.

SPP har investerat 4 mdr kr i Stabelos bolånefond.

Kostnaden för finansiering avgörande

Och det är här den springande punkten går. Det avgörande för Stabelo blir till vilket pris de kan få låna upp pengarna till, för att i sin tur kunna låna ut till bolånekunder. Är priset för högt blir det svårt att locka kunder.

“När inlåningsräntorna är så låga blir det svårt för en aktör som finansierar sig på proffsmarknaden med dess högre räntekrav att konkurrera på marknaden. Dessutom är det en bolånefond, ett förhållandevis nytt instrument”, säger Sven Hagströmer.

Stabelos finansieringsmodell går enkelt beskrivet ut på att finansiärernas pengar hamnar i en fond. Därifrån lånas pengar ut till bolånetagare. En bolånefond innebär en ökad risk jämfört med de säkerställda obligationer som investerarna annars har tillgång till i storbankerna.  När det gäller säkerställda obligationer har investerarna utöver en fordran på banken, även har en särskild förmånsrätt i en säkerhetsmassa.

När Affärsvärlden jämfört snitträntan för de stora bolåne-aktörerna med Stabelo visar det sig att Stabelo har väldigt låga bolåneräntor.

“Vad gäller låga snitträntor så är det bland annat en funktion av att vi har marknadens troligen mest kostnadseffektiva bolåneproduktionsplattform. Vilket är en funktion av hög grad av digitalisering och automatisering”, förklarar Hampus Brodén.

Många miljarder väntar på att lånas ut

Han lyfter att Stabelo har fonden full av outnyttjade miljarder redo att lånas ut till bostadssugna hushåll. Och det för oss till det andra problemet, den låga marknadsandelen. För trots att ansökningarna verkar strömma in och att volymerna nu ska vara de bästa på flera år, har Stabelo svårt att hitta tillräckligt bra distributionsfönster. Samarbetet med nätmäklarna Avanza och Nordnet räcker inte.

“Marknadsandelarna tror jag beror på att vi fortfarande lider av låg ‘brand awareness’. Samt att många bolånekunder tror att det är krångligt att byta bolånegivare när det i själva verket tar några minuter för kunden och vi därefter gör allt jobb”, säger Hampus Brodén.

Planerat blodflöde

Hur Stabelo ska tråckla sig igenom hindren är ännu oklart. Under tiden visar siffrorna rött. Så att ha långsiktiga aktieägare i form av kapitalstarka finansfamiljer i ryggen är värdefullt. Men än så länge finns det pengar i kassan.

“Det är helt korrekt att vi rapporterar negativt resultat. Vi fortsätter att investera i utveckling av kommande produkter. Skulle Stabelo välja att bara förvalta den produkt vi har idag hade vi inte behövt rapportera röda siffror. Förlusten är alltså ‘by design’. Om vi ser på vår månatliga förlustnivå just nu och ställer den i proportion till vår kassa så klarar vi oss i ett antal år på rådande ‘run rate’”, lugnar Hampus Brodén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ProRealAlgos