Rekordsnabba försäljningstider på bostadsmarknaden

Det går nu rekordsnabbt att sälja bostadsrätter via bostadssajten Hemnet. Enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg beror det troligen på en stress hos både säljare och köpare om att komma till snabbt avslut på grund av oro för coronavirusets effekter och möjliga framtida restriktioner.

”Vi har en fascinerande och lite överraskande utveckling, där det nu går rekordsnabbt att sälja en bostadsrätt. Vi ser det som ett tecken på att marknaden är stressad, där man vill få affären snabbt avklarad när man inte vet vad som händer i framtiden”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Det har aldrig tidigare gått så snabbt att sälja bostadsrätter som den senaste veckan. Allra tydligast är utvecklingen i Stockholms innerstad, där mediantiden för en bostadsrättsförsäljning sjunkit till 12 dagar, vilket aldrig någonsin hänt så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik. Även i Stockholms län och hela Sverige noteras en rekordkort försäljningstid.

”Många säljare vill nog få klart affären så snabbt som möjligt på grund av att de inte vet vad som händer framöver, om det blir fler restriktioner och nedstängningar. Då får man hellre klart affären än väntar in något extra bud för att få några tusenlappar till. Vi ser också att budpremierna sjunker, vilket stärker den tesen. Även köparna är nog stressade, då många säljer sin bostads först och sedan måste hitta något nytt”, säger Erik Holmberg.

Han säger vidare att det fortsatt publiceras många nya annonser på Hemnet och att det görs många affärer, där mäklare också vittnar om fortsatt starkt tryck på visningar.

”Än så länge klarar sig bostadsmarknaden rätt bra, säljvolymerna hålls uppe och det finns en efterfrågan. Nu handlar utvecklingen mycket om oro och stress, men på längre sikt kommer den ekonomiska utvecklingen att bli viktigare. Kommer de som nu varslats snabbt tillbaka i arbete igen eller blir det en mer strukturell uppgång i arbetslösheten är det avgörande framöver”, säger han.

Vad gäller bostadspriserna konstaterar Erik Holmberg att de fortsatte upp i början av mars, men att de under den senaste veckan har börjat sjunka något.

”Men det rör sig så mycket dag till dag. Än så länge är vi därför lite försiktiga med att dra några slutsatser om bostadspriserna”, säger han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.