”Rekordstora löneökningar väntar”
Dels beror troligen det stora globala konjunkturfallet delvis på lagerneddragningar och när lagren slutar att minska kommer de att i stället att de ett positivt bidrag till BNP-tillväxten.
För svensk del verkar 2009 innebära rekordstora ökningar av hushållens reala disponibelinkomster, och beroende på i hur stor utsträckningen hushållen konsumerar sin inkomstförstärkning kan också det stötta tillväxten.
Det sade Erik Penser Bankaktiebolags chefekonom Sven-Arne Svensson när han presenterade en ny konjunkturprognos på tisdagen.
Han noterade att i princip alla ekonomiska indikatorer fullkomligt rasade ihop under hösten 2008 och att det är troligt att världsekonomin som helhet krympte under det fjärde kvartalet jämfört med det tredje, vilket skulle vara den första gången sedan 1930-talet som världsekonomin minskar mellan två kvartal.
Det finns dock stöd i form av mycket omfattande finans- och penningpolitisk stimulanser som bör lägga grunden för en återhämtning från och med sommaren 2009.
– Om den finanspolitik det ryktas om sätts i verket kommer världen att i fredstid aldrig ha upplevt så stora finanspolitiska och penningpolitiska stimulanser som den gör just nu, sade Sven-Arne Svensson.
Han sade vidare att det stora konjunkturfallet i slutet av 2008 troligen delvis beror på stora lagerneddragningar, och enbart det faktum att de slutar minska gör att lagren kommer att ha en positiv i stället för negativ effekt på tillväxten. Detta beräknas ske under det andra halvåret 2009 och lagren väntas få en betydande positiv effekt på tillväxten världen över 2010.
För svensk del konstaterade Sven-Arne Svensson att det varit en exceptionellt kraftig nedgång i industrins orderingång under slutet av 2008. Den svenska exporten väntas påverkas negativt under första halvåret 2009 av minskad orderingång.
– Krondeprecieringen lär dock gynnas exportingången, även om det inte är någon jätteeffekt, sade Sven-Arne Svensson.
Han konstaterade att inflationen fallit ihop de senaste månaderna på grund av Riksbankens räntesänkningar och lägre bensinpriser och för helåret 2009 väntas inflationen uppgå till -0,1 procent för att sedan stiga till +2,0 procent 2010.
Även om vissa löner kan påverkas negativt av den sämre konjunkturen omfattas de flesta arbetstagare av centrala fleråriga löneavtal som gör att timlönerna ökar med 3,5 procent i år.
– Lägre inflation medför att reallönerna stiger väldigt kraftigt till 3,6 procent i år, vilket är betydligt högre än under 2008, sade Sven-Arne Svensson.
Till detta ska läggas skattesänkningar som gör att disponibelinkomsten efter skatt, för den stora majoritet som har ett arbete, stiger med hela 4,5 procent i år.
– Det är en av de bästa reallöneökningarna vi har haft efter skatt någonsin, sade Sven-Arne Svensson.
Visserligen räknar Erik Penser Bankaktiebolag med att en stor del av denna inkomstförstärkning kommer att gå till ökat sparande och den svenska sparkvoten kommer under 2009 att stiga till kanske den högsta i hela OECD-området. Men slår inte prognosen om kraftigt ökat sparande in kan det få positiv effekt på ekonomin.
– Om inte hushållen drar upp sparandet ser privatkonsumtionen klart bättre ut och troligen också arbetsmarknaden, sade chefekonom Sven-Arne Svensson, som konstaterade att hushållen här har en “viss möjlighet” att lyfta den svenska tillväxten.
Han sade vidare att det mot bakgrund av den väntade rekordhöga ökningen i disponibla inkomster inte riktigt finns fog för den pessimism som hushållen ger uttryck för i KI:s hushållsbarometer.
– Hushållen borde vara ganska hyggligt optimistiska. Det finns en inställning hos folk att det kommer att bli mycket sämre, men det gäller bara de som går från sysselsättning till arbetslöshet och det är kanske två procent av befolkningen, sade Sven-Arne Svensson.
Sysselsättningen väntas minska både under 2009 och 2010 och arbetslösheten klättrar upp till 9,0 procent 2010.
Erik Penser Bankaktiebolag räknar med att Riksbanken mot bakgrund av lägre inflation försvagad konjunktur sänker reporäntan med 50 punkter i februari för att sedan ligga kvar på denna nivå till slutet av 2010.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.