Rekyl i bankerna

Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid i en oregelbunden tendens. De ledande Europabörserna visade samtidigt på mindre positiva indexförändringar.
Rekyl i bankerna - banker-sebnordea-swedbank-shb-affarsvarlden-700_binary_6855894.png

Fokus riktades mot bankerna efter Uppdrag Granskning släppt sitt program om SEB. Storbankerna, med SEB och Swedbank i täten, gick framåt på en som helhet på en annars nästan oförändrad marknad.

Vid 14-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 0,2 procent till nivån 1.738 och aktier för 8,1 miljarder hade bytt händer på Stockholmsbörsen.

Uppdrag Gransknings avsnitt om SEB uppfattades avslöja lindrigare försummelser än väntat och SEB:s kurs steg efter att ha dalat 16 procent från det att banken kommunicerade att verksamheten skulle tas upp i programmet.

ABG ser begränsad risk för dyra utredningar – SEB fortfarande köpvärdInnehållet i det senaste avsnittet av Uppdrag Granskning hade begränsat nyhetsvärde, särskilt med tanke på den informationen SEB redan offentliggjort på temat. Det menar ABG Sundal Collier i en kommentar på onsdagen i vilken investmentbanken upprepar sin köprekommendation och riktkursen på 100 kronor. 

Morgonens dragplåster var att 130 av SEB:s kunder i Baltikum under perioden 2005-2017 bör ha tilldelats en varningsflagga som indikerar hög risk för penningtvätt, enligt den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomfört tillsammans med bland andra TT. Samtidigt finns kopplingar till den så kallade Magnitskij-härvan, med en transaktionsvolym som är tre gånger större än för Swedbanks del, enligt Uppdrag Granskning.

Sparekonomerna om SEB-granskningen: ”Mycket allvarliga uppgifter”Sparekonomerna Frida Bratt, Joakim Bornold och Johanna Kull anser att uppgifterna som frakommer i Uppdrag Granskning är allvarliga, men att SEB skött kommunikationen bättre än vad Swedbank gjort.  

Granskningen togs emot positivt och uttalanden från SEB:s vd Johan Torgeby upprepade att de flesta av de redogjorda uppgifterna var kända och redovisade för myndigheter gav stöd för aktien, som var upp med knappt 3 procent. Tillika penningtvättshärjade Swedbank och Nordea tog rygg, 1,2 procent respektive 0,5 procent upp. Handelsbanken noterades 0,6 procent högre.

Aktiespararna: SEB tar problemen på allvarProblemet med penningtvätt och svenska bankers verksamheter i Baltikum verkar vara mer utbrett än många har anat. Det konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson med anledning av TT:s granskning av SEB och misstänkt penningtvätt. 

Bland förlorarna hittades SCA i botten, 1,3 procent ned. SKF och Kinnevik backade båda också med 1,3 procent.

Gruvor gick i regel starkt. Lundin Mining steg 1,5 procent efter att ha uppdaterat prognosen för åren 2020 till 2022 med en höjning av den kvartalsvisa utdelningen med 33 procent till 0:04 kanadadollar per aktie.

Epiroc har gett besked om att gruv- och infrastrukturchefen Helena Hedblom utnämnts till ny vd från och med den 1 mars 2020, i ersättning för Per Lindberg som samtidigt lämnar styrelsen. Aktien handlades upp med 1 procent.

Gamingbolaget Toadman rusade upp cirka 13 procent efter att ha meddelat förvärv av den brittiska spelförläggaren och distributören Sold Out för uppemot 21,2 miljoner pund, eller cirka 263 miljoner kronor.

Sektorkollegan Stillfront steg nästan 9 procent, efter att ha uppdaterat sina finansiella mål.

Sämre gick det för polymertillverkaren Hexpol, som tappade 4 procent utan uppenbar anledning.

First North-bolaget Saxlunds delårsrapport föll dock investerarna i smaken. Aktien var upp drygt 9 procent efter att energi- och miljöteknikkoncernen förbättrat resultatet till -5,9 miljoner kronor, från förlust på 58,7 miljoner kronor samma period i fjol.

Oscar Properties rasade 19 procent. Fastighetsutvecklaren har inte betalat en faktura till bolagets revisor EY, rapporterar Expressen. Fakturan, som summeras till drygt 0,6 miljoner kronor, ska via inkasso ha gått vidare till Kronofogden. Fakturan ska nu vara betald, enligt bolaget.

Uppgifter: Oscar Properties EY-faktura till KronofogdenOscar Properties har inte betalt en faktura till bolagets revisor Ernst & Young, EY. Fakturan har via inkasso gått vidare till Kronofogden. Det rapporterar Expressen på onsdagen. 

Lundin Petroleums rekommendation sänks till av behåll från köp av ABN Amro. Riktkursen är 330 kronor, att jämföra med stängningskursen 307:90 kronor på tisdagen. Aktien backade 1,2 procent till 304:20 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.