Resurs i partnerskap med Lowell – kapitallättnader på 900 miljoner

Nischbanken Resurs Holdings dotterbolag Resurs Bank har ingått ett strategiskt partnerskap med Lowell, som är en europeisk aktör inom kredithanteringstjänster.
Resurs i partnerskap med Lowell – kapitallättnader på 900 miljoner - magnus-fredin-imagebank-scaled2
Magnus Fredin, VD på Resurs. Foto: Pressbild

Samarbetet, som involverar en värdepapperisering om 1,2 miljarder kronor av förfallna fordringar, syftar till att stärka Resurs Banks kapitalposition. Transaktionen förväntas medföra kapitallättnader om 900 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

NPL Backstop-regelverket, som gäller för fordringar utgivna efter april 2019, kräver kortfattat att banker ska göra avdrag från kapitalbasen motsvarande kvarvarande bokfört värde på icke-säkerställda förfallna fordringar tre år efter kreditens förfall. Regelverket omfattar alla europeiska banker och har en successiv infasning från oktober 2022. NPL står för Non-performing loans, nödlidande lån.

Till följd av NPL Backstop-regelverket sjunker avkastningen på eget kapital på NPL-portföljerna, som träffas av regelverket, väsentligt. Den transaktion Resurs och Lowell genomför idag optimerar Resurs avkastning på eget kapital och inkluderar Resurs Banks förfallna fordringar som omfattas av regelverket i Sverige och Danmark till och med 30 juni 2023, samt i Finland till och med 31 december 2022. Sammanlagt har dessa portföljer ett bruttovärde om 2,6 miljarder kronor.

Transaktionen innebär totala engångseffekter om -171 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2023, varav -80 miljoner kronor beror på att prissättningen på portföljerna är strax lägre än bokfört värde.

Från ett kapitaltäckningsperspektiv förväntas transaktionen innebära en kapitallättnad, vilken per 30 september 2023 skulle varit 24 miljoner kronor för att successivt öka till 900 miljoner kronor per den 30 juni 2026. Efter transaktionen bedöms Resurs Banks NPL-ratio uppgå till 8,9 procent, jämfört med 14,3 procent per den 30 september 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets