Revansch för portföljen
I förra veckan drog rapportperioden i gång på allvar, och det med en hel del stora kursrörelser. Eller vad sägs om följande kursnedgångar på rapportdagen: Ericsson -6,3 procent, Atlas Copco -7,3 procent, Autoliv -10,4 procent, Nordea -5,7 procent, Tele 2 -11,2 procent och H&M -4,8 procent.
Bland vinnarna märktes i stället Telia Sonera med en uppgång på 4,5 procent, Electrolux som steg 4,2 procent och NCC som lyfte hela 9,4 procent.
För Stockholmsbörsen slutade ännu en relativt svängig vecka med en uppgång på 0,1 procent efter en stark avslutning på fredagen. Aktiva portföljen hade en betydligt bättre vecka och steg med 2,3 procent. Bortsett från H&M som föll tungt bidrog samtliga övriga innehav positivt. En möjlig förklaring är att investerarna efter besvikelser från cykliska storbolag sökte sig till mer konjunkturokänsliga småbolag.
H&M:s bokslut fick ett negativt mottagande. Kombinationen stark dollar och mild höst satte sina spår på inte minst bruttomarginalen som försvagades med nära 3 procentenheter i årstakt under fjärde kvartalet. Höga lagernivåer och en fortsatt stark dollar gör att effekterna även lär synas under innevarande kvartal. Effekterna är dock tillfälliga och kommer att klinga av senare under året. Vår bild är att H&M då går mot ett slut på en flerårig fas med marginaltapp. När koncernens goda försäljningstillväxt även ger effekt på sista raden borde intresset för aktien öka. Kortsiktigt är aktien emellertid sval och kanske dröjer det riktiga köpläget ytterligare en tid. Vi gillar dock aktiens defensiva kvaliteter och behåller vår position.
Reaktionen på Intrum Justitias rapport blev relativt dämpad, men aktien fick desto bättre fart dagen efter med uppgång på 6,4 procent under fredagen. Inkassokoncernens resultat kom in något under förväntningarna, men marknaden gladdes åt beskedet att ledningen åter ser ut att gå på offensiven. I stället för återköp av egna aktier under första kvartalet ska nya kreditportföljer förvärvas. Efter rapporten höjde Nordeas analytiker aktien till köp med en riktkurs på 310 kronor. Stabila tillväxtbolag växer inte på träd och vi bedömer att aktien har goda förutsättningar att fortsätta upp.
I veckan som kommer väntas fler rapporter från börsens tungviktare. Samtidigt är det en späckad makrovecka med en rad viktiga siffror, inte minst inköpschefsindex. Amerikanska ISM-index blir högintressant efter en mindre imponerande amerikansk BNP-siffra i förra veckan som visade på bara 0,7 procents tillväxt under fjärde kvartalet.
Vi är oroliga för att makrosiffrorna kan bli en besvikelse och väljer att reducera börsexponeringen ytterligare genom att avyttra innehavet i Cloetta. Den defensiva aktien har hållit emot riktigt väl, men har inte lyckats nå vår riktkurs på 29 kronor. Aktien säljs med en vinst på 9,1 procent. Det tar ner vår börsexponering till minus 11 procent.
Slutligen noterar vi ett positivt tecken i Opus där styrelseledamoten Anders Lönnqvist fortsätter att öka sitt innehav. Sedan början av september har han successivt ökat sitt innehav från 100 000 aktier till drygt 555 000 aktier.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.