Ränta
Riksbanksledamot: Räntan kan inte sjunka så mycket lägre
Det framgår av protokollet från det penningpolitiska mötet.
Henry Ohlsson ansåg att den modesta negativa räntesatsen om 0,10 procent samt erfarenheterna från Schweiz och Danmark stillade oron kring huruvida negativa räntor kan medföra problem.
“Tillsammans med de föreslagna köpen av statsobligationer ansåg han detta vara en mycket välavvägd expansiv penningpolitik i den situation som den svenska ekonomin nu befinner sig i”, heter det i protokollet.
Samtidigt är dock en negativ reporänta inte bara en liten kvantitativ förändring, utan också en genomgripande kvalitativ sådan, resonerade Henry Ohlsson som hyste oro av tre skäl.
För det första kan inte alltid lagar, förordningar och avtalsvillkor förväntas vara utformade för en verklighet med negativa räntor.
“För det andra finns det en synnerligen välspridd tillgång med nollavkastning – kontanter. Portföljanpassningar kan komma att innebära att efterfrågan på kontanter ökar”, resonerade Ohlsson som ansåg att det är oklart hur stor efterfrågeökningen kan komma att bli.
Slutligen uttryckte Ohlsson att det bekymrar honom hur de ekonomiska aktörerna kan komma att agera när räntorna är negativa. Det är enligt Ohlsson en öppen fråga om beteendet i en plusvärld verkligen kan översättas till en minusvärld.
Henry Ohlsson bedömde dock att penningpolitiken bör bli mer expansiv, och här fäste han sig särskilt vid tre observationer.
För det första finns det vissa tecken på att inflationstakten har bottnat, men detta är inte entydigt och det finns även faktorer som talar för motsatsen, uppgav Ohlsson som ansåg att det ännu inte står helt klart att inflationsmålet skulle nås inom avsedd tid vid oförändrad penningpolitik.
För det andra pekade han på att inflationsförväntningarna är fallande på alla undersökta tidshorisonter, något han anser måste tas på största allvar. För det tredje ligger arbetslösheten kvar på en hög nivå och har bara minskat marginellt under det senaste året.
Vidare framhöll Ohlsson att ECB:s besked om mer expansiv penningpolitik för euroområdet riskerar att medföra att den svenska kronan apprecieras, vilket dämpar inflationen i Sverige. Detta talar för att Riksbanken bör göra penningpolitiken mer expansiv, uppgav den nya riksbanksledamoten vid sitt första penningpolitiska möte.
Strax före jul beslutade Riksbanksfullmäktige att utse Henry Ohlsson till ny riksbanksledamot.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.