Riksgälden: Högre skatteinkomster än väntat

Nettot av den svenska statens betalningar visade ett överskott på 21,8 miljarder kronor för november, enligt Riksgälden.

Riksgäldens prognos var ett överskott på 14,6 miljarder kronor.

Skillnaden förklaras främst av högre skatteinkomster.

“Skatteinkomsterna blev cirka 5 miljarder kronor högre än prognos. Samtidigt blev utbetalningarna från några myndigheter något lägre än beräknat”, skriver Riksgälden.

Statens skatteinkomster har varit högre än Riksgäldens prognos två månader i rad.

“Det indikerar att skatteinkomsterna för helåret kan bli högre än Riksgäldens prognos. Det motverkas dock av att även utgifterna bedöms bli högre, främst på grund av extra statsbidrag till kommunerna till följd av flyktingkrisen”, skriver Riksgälden.

Riksgäldens nettoutlåning till bland annat myndigheter var 1,6 miljarder kronor högre än beräknat. Avvikelsen beror främst på att myndigheternas inlåning blev lägre än beräknat, uppges det.

Räntebetalningarna på statsskulden var samtidigt 0,4 miljarder kronor lägre än prognos.

För tolvmånadersperioden till och med november 2015 visade statens betalningar ett underskott på 34,9 miljarder kronor.

Statsskulden var 1.323 miljarder kronor i slutet av månaden, jämfört med 1.344 miljarder en månad tidigare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience