Rykten om kreditförluster i AIG

De amerikanska börserna hade under torsdagen att värdera höjda oljepriser, blandade resultatrapporter och mixad makrostatistik. Under dagen tappade index kraftigt men återhämtade sig under eftermiddagen.

Dow Jones index backade marginella tre punkter till 13.672 medan det bredare S&P 500 index tappade 0,1 procent till 1.514. Nasdaq Composite index sjönk 0,9 procent till 2.751.

Omsättningen var 1,6 miljarder aktier på NYSE och 2.731 miljoner aktier på Nasdaq. Tioårsräntan steg till 4,37 procent medan trettioåringen steg till 4,67 procent.

Det är fortfarande oklart vilken påverkan sommarens kreditoro gett på framförallt finanssektorn. Marknaden väntar spänt på information och sektorn handlades under förmiddagen ned på rykten om att American International Group var på väg att annonsera stora kreditförluster på grund av högrisklån.

AIG-aktien återhämtade sig efter rapporter om att ryktena inte var sanna. Dagens nedgång blev 3,2 procent och stängningskursen 61,79 dollar.

I sektorn pressades Merrill Lynch ytterligare 3,7 procent till 60,90 dollar efter den svaga kvartalsrapport som tryckte ned aktien också under onsdagen.

Bank of America handlades ned 1 procent till 47,00 dollar efter att banken annonserat att den gör sig av med ledningen på investmentbanken. Samtidigt planerar banken att lansera en ny strategi som kommer att reducera delar av företagets verksamhet.

Oljepriserna trycktes upp under dagen till något oväntade rekordnivåer över 90 dollar per fat vilket pressade aktiepriserna. Oljepriserna reagerade bland annat på låga lagernivåer och den fortsatt höga politiska risken i området kring Iran och Irak.

Microsoft hann före Google med en första investering i den sociala nätverkstjänsten Facebook. Microsoft investerar 240 miljoner dollar vilket värderar Facebook till nästan 15 miljarder dollar.

Microsoft handlades upp 2,4 procent efter det beskedet och inför rapporten som presenterades efter stängning.

Dagens rapportflöde var ymnigt och resultaten varierande.

Sony överraskade uppåt då bolaget rapporterade en betydande ökning i nettoresultatet trots att TV-spelssegmentet, främst bestående av Play Station 3, gått sämre än väntat. Aktien steg 5,9 procent till 47,98 dollar.

Bristol-Myers Squibb mer än dubblade nettoresultatet för kvartalet. Aktien steg 3,3 procent till 29,36 dollar.

Motorola steg 4,0 procent till 19,30 dollar trots att bolagets nettoinkomster minskade kraftigt. Positivt var att guidningen för det fjärde kvartalet var bättre än analytikerna väntat.

Bland rapporterna som straffades av marknaden återfanns Comcast som backade 10,8 procent till 21,28 dollar. Bolagets vinst har tryckts ned av uppköpsaffärer för cirka ett år sedan och problem med att få nya kunder.

WellCare Health Plans aktie föll handlöst 63 procent till 42,67 dollar efter att polisen genomfört en razzia mot huvudkontoret utan att någon ansvarig vid bolaget kunde förklara varför.

På makrosidan sågs försäljningen av nya hus stiga med 4,8 procent i september. Det var i linje med marknadens förväntningar. Analytikerna verkar dock fokusera på den något mer långsiktiga nedåtgående trenden på bostadsmarkanden och siffrorna för juli och augusti som reviderades ned kraftigt. Orderingången för varaktiga varor sjönk 1,7 procent i september. Det var sämre än marknadens förväntningar.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.