Ryssland: Meta Platforms utövar extremistiska aktiviteter

Meta Platforms Facebook och Instagram förbjuds i Ryssland efter beslut av en rysk domstol. Dock förbjuds inte Whats App, som också ägs av Meta, då det inte är en offentlig plattform.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Harnik

Meta pekas av den ryska domstolen ut som en organisation som ”utövar extremistiska aktiviteter”, skriver Reuters. Enligt AFP, som hänvisar till ryska Tass, ska den ryska säkerhetstjänsten FSB ligga bakom kravet på att förbjuda Metas verksamheter i Ryssland.

Beslutet kommer efter att Facebook temporärt underlättat den politiska yttrandefriheten med att tillåta inlägg som ”död åt de ryska inkräktarna”, detta på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Dessutom ska Reuters ha sett interna mejl som visar att bolaget tillåter inlägg om död åt Putin och Lukasjenko.

Redan tidigare under kriget har användandet av Facebook, Instagram och Twitter för ryska invånare begränsats och blockerats.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Valour