Så blev Economista snabbt störst på aktier på nätet

Facebookgruppen Economista har på fem månader blivit Nordens största aktiegrupp i sociala medier. Endast kvinnor är välkomna.

Anna Svahn, grundare till det kvinnliga ekonominätverket Economista, önskar att hennes skapelse inte behövdes. Men att forumet fått över 46.000 medlemmar på bara fem månader är ett bevis på att kvinnor föredrar att diskutera ekonomiska frågor utan närvaro av män.

– Kvinnor äger bara en tredjedel av de privatägda aktieportföljerna. Behövs det ett forum för kvinnor för att ändra på det så är jag gärna en del av det forumet, säger hon.

Forumets fullständiga namn är Economista – kvinnor som gillar aktier och privatekonomi och det har blivit en plattform där frågor om börsens senaste utveckling varvas med tips på hur man sänker sina matkostnader. Responsen från medlemmarna har varit stor, berättar Anna Svahn.

– Vi får meddelanden varje dag från kvinnor som berättar att de nu vågat gå till banken och förhandla om sin bolåneränta eller vågat köpa sina första aktier, säger Anna Svahn.

Att gruppen fått spridning så snabbt beror sannolikt till viss del på att en av de andra grundarna är Isabella Löwengrip, alias Blondinbella, som genom sin blogg når ut till 1,3 miljoner läsare per vecka. En annan orsak till Economistas snabba tillväxt är att medlemmarna själva hjälper till att sprida gruppen vidare till vänner och familj.

Tanken bakom Economista-gruppen är att alla ska vara välkomna oavsett förkunskaper. Det finns bara ett krav: deltagaren måste vara kvinna. Beslutet grundar sig i behovet som initiativtagarna såg på marknaden.

– Det finns redan aktiegrupper för alla, men alla kvinnor känner inte att de kan ta plats där. Kanske beror det på att tonen ofta blir hårdare i andra forum, säger Anna Svahn.

För grundaren Anna Svahn är det långsiktiga målet tydligt.

– Min dröm är att det inte ska behöva finnas en uppdelning, men som det ser ut i dag så finns det ett behov, säger hon.

 

TEXT: Charlotte Dahlberg

Det här är en nedkortad version av texten Snabbt störst på aktier på nätetFacebookgruppen Economista har på fem månaderblivit Nordens största aktiegrupp i sociala medier. Endast kvinnor är välkomna.. Prenumeranter kan läsa hela artikeln genom att trycka på länken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.