Så här sparar fondförvaltarna
Put your money where your mouth is. Pilotskolan, där börs-vd:ar lägger sina investeringar i den egna aktien, är en välkänd företeelse. Många väljer bort bolag där vd inte investerar.
Men hur ser det ut bland fondförvaltarna? Med jämna mellanrum sprider sig rykten om att fondförvaltare väljer att investera direkt i aktier i stället för att lägga sina besparingar i den egna fonden. Att de sätter sina egna intressen högre än fondspararnas. Visst, det finns regler, men hur är det egentligen med efterlevnaden av dessa?
En snabb koll visar att det inte gjorts några större undersökningar av hur svenska fondförvaltare placerar sina egna pengar. Den enda som hittades var från Veckans Affärer, daterad 20 oktober 1997. Då var det lite si och så med resultatet. För Robur och Banco, som redovisade engagemangen i samtliga fonder, ägde förvaltarna bara andelar i 40 procent av de egna fonderna.
Hur ser det då ut i dag? Vi ringde runt till tolv av de tyngsta förvaltarna av Sverigefonder. Och fann att även fondförvaltarna följer pilotskolan. Alla sparar i den egna fonden, åtminstone de som svarade på våra frågor. Vi lyckades inte nå förvaltarna på SEB, trots upprepade påstötningar. Av de elva som vi talade med äger några få även aktier vid sidan av. Däremot är det bara en förvaltare som placerar sina egna pengar i strukturerade produkter. Populära småspararprodukter, som aktieindexobligationer, har tydligen inte fått gehör hos proffsen.
Vad beror det då på att det numera blivit norm att investera i den egna fonden? En förklaring är att det är god marknadsföring och ökar trovärdigheten mot kunderna. Eller som Stefan Carlenius, vd Aktie-Ansvar uttrycker det:
– Det ger kredibilitet mot spararna. Vi har både privatpersoner och institutioner som investerar i våra fonder. Vi får ofta frågan om vi själva investerar i fonderna – och det gör vi så klart, säger han.
Det finns också ett annat skäl att satsa på den egna fonden:
– Det har visat sig vara bra för avkastningen i fonden. Räkna inte ut egenintresset som drivkraft, säger Henrik Didner på Didner & Gerge.
Den genomsnittliga avkastningen för de elva pilotfonderna i genomgången slår en genomsnittlig Sverigefond på både kort och lång sikt. Hittills i år har pilotfonderna avkastat 48,8 procent, mot i snitt 43,8 procent. På fem år blir siffrorna 64,9 respektive 53,1 procent. Men även de individuella fondprestationerna imponerar. Alla fonder i undersökningen har antingen gått bättre i år eller på fem års sikt.
En annan anledning till att förvaltarna placerar i fonder kan vara att omfattande regler gör att många anser att det inte är mödan värt att göra direktinvesteringar i aktier. Alla som arbetar med värdepapper omfattas av Svenska Fondhandlareföreningens regler.
Syftet med reglerna är att ingen inom finanssektorn ens ska kunna misstänkas för att utnyttja sin position för att sko sig på kundernas bekostnad. Mest känd är den så kallade enmånadsregeln som innebär att en aktie, option, fond eller annat värdepapper måste behållas i minst en månad innan det får säljas med vinst. En annan regel är att alla egna eller närståendes affärer och innehav ska redovisas till chefen eller annan ansvarig på företaget.
Vissa fondbolag har egna tuffare regler för sina anställda. Exempelvis måste förvaltarna hos Didner & Gerge och Handelsbanken behålla sina aktier i tre månader i stället för en.
I Norge är kravet ännu strängare, där är det minst ett år som gäller. Innan tolv månader har gått får de inte ens sälja med förlust.
Flera av förvaltarna vi pratat med uppger att de även måste få chefens godkännande innan de gör en privat affär. Däremot finns det ingen uttalad placeringspolicy som säger att de anställda ska investera i de egna fonderna. Samtliga bolag uppmuntrar dock till dylikt sparande.
***
?1? Investerar du dina egna pengar i fonden?
?2? Placerar du i enskilda aktier privat?
?3? Äger du några strukturerade produkter?
?4? Vad har ni för interna regler?
—
Johan Ståhl
Tillsammans med Peter Rönström förvaltare av Lannebo Småbolag.
Förvaltat kapital: 6,6 mdr.
?1?–Ja. Jag har inte allt i den egna fonden, en del har jag stoppat in i andra Lannebo-fonder.
?2??–?Jag hade en del aktier när jag började på Lannebo och de har jag inte sålt. Men alla nya investeringar gör jag i fonderna. Jag skulle uppskatta att förhållandet är 90/10. Jag har 90 procent av mina investeringar i fonderna och 10 procent i aktier.
?3??–?Nej.
?4??–?Det är en rekommendation att investera i firmans egna fonder, men inget tvång. Men de flesta investerar sitt kapital i Lannebos fonder.
—
Simon Blecher
Förvaltare av HQ Sverigefond och HQ Sverige Select.
Förvaltat kapital: Sverigefond ca 6 mdr, Sverige Select ca 150 mkr.
1?–?Ja, absolut. Jag investerar både i Sverigefonden och i Select.
2?–?Jag har konvertibler och optioner i HQ, som jag har fått köpa som anställd. Men annars har jag inga aktier. Jag har direktägt aktier från tid till annan, bland annat när jag har ärvt aktier. Nu har jag inga aktier.
3?–?Nej.
?4??–?Vi har ett omfattande regelverk och uppmuntras att spara i den egna fonden. Vi får direktäga aktier men inte gå emot fonden.
—
Björn Henriksson
Förvaltar Nordea Sverigefond.
Förvaltat kapital: 4,8 mdr.
?1?–?Jag månadssparar i Sverigefonden och i flera andra av våra fonder.
?2?–?Jag äger Ericsson och H&M, och jag tror att jag har haft dem i över tio år.
?3?–?Nej.
?4?–?Varje aktieaffär ska godkännas i förväg av vår complianceavdelning och alla fondaffärer måste rapporteras.
—
Henrik Didner
Förvaltare Didner & Gerge Aktiefond.
Förvaltat kapital: 6,9 mdr.
?1?–?Ja, jag investerar en del av mina privata pengar i fonden.
?2?–?Det händer, men inte särskilt ofta. Faktum är att mina aktieaffärer har gått sämre, fonden har gett en högre avkastning, så det har inte varit särskilt lyckat.
?3?–?Nej, det är för krångligt för mig. Jag har inga kapitalförsäkringar eller andra produkter heller, jag håller mig till aktier och fonder.
?4?–?Vi följer givetvis Fondhandlareföreningens regler, men sedan har vi lagt till lite egna också. Vi måste behålla en aktie i tre månader om det inte finns särskilda skäl att sälja tidigare, t.?ex. för att betala skatt eller liknande.
—
Mikael Hanell
Förvaltar Catella Reavinstfond.
Förvaltat kapital: 4,5 mdr.
?1?–?Ja, det gör jag på olika sett. Det ena är vanligt månadssparande till barn och familjen. Sedan sätter företaget av till pension där man själv får välja förvaltning.
?2?–??Ja, fast det är på marginalen. Men för övrigt är det i fonder, det är enklast så.
?3?–?Nej, det har jag inte.
?4?–?Vi har lite tuffare regler än Fondhandlareföreningens. Vi har ett intranät där vi lägger in våra affärer samma dag som de görs, det gäller såväl enskilda aktier som fonder.
—
Stefan Carlenius
Förvaltar Aktie-Ansvar Sverige.
Förvaltat kapital: 1,3 miljarder kronor.
1?–?Ja, vi förvaltar sju fonder och jag är med i alla placeringsråd, så jag sprider mina investeringar i våra fonder.
?
2?–?Nej
?3?–?Ja, i min IPS-depå.
?4?–?Vi lyder som alla andra under Fondhandlareföreningens regler.
—
Ulric Grönvall
Förvaltar Danske Invest Sverige och Aktiv Förmögenhetsförvaltning.
Förvaltat kapital: 1,8 respektive 3,9 miljarder kronor.
?1?–?Ja, det gör jag. I Sverigefonden och Aktiv Förmögenhetsförvaltning, som är en blandfond.
?2?–?Nej, inte aktivt. Jag har några aktier jag fått via företagen jag har jobbat för, men det är inga jag handlar aktivt med.
?3?–?Nej
?4?–?Vi har ingen uttalad policy, men uppmuntras självklart att investera i fonderna. Vi brukar även förmedla till potentiella kunder att vi agerar så.
—
Nils Petter Hollekim
Förvaltar Odin Sverige och Odin Norden.
Förvaltat kapital: 2,5 miljarder respektive 8,1 miljarder kronor.
?1?–?Ja.
?2?–?Ja, aktieinnehaven är främst långsiktiga innehav i värdebolag, företrädesvis med högre utdelningsgrad.
?3?–?Nej
?4?–?Enskilda aktier måste behållas i tolv månader oavsett om kursen gått upp eller ned under tiden. Förvaltaren måste även stämma av med sin chef innan affären genomförs, så att den inte krockar med fondbolagets aktuella intressen.
—
Per Colleen
Förvaltar Skandia Sverige och Carlson Sverigefond. (Förvaltar även Carlson Sverige Koncis, Skandia WWF och Cancerfonden.)
Förvaltat kapital: 3,0 miljarder respektive 817 miljoner kronor.
1?–?Ja, det gör jag. Jag har inte alla pengar i fonderna. Men allt pensionssparande som jag kan styra över.
?
2?–?Ja, några långsiktiga innehav som jag hade med mig när jag började på DnB Nor. Det blir ohållbart om man som förvaltare av en fond handlar mycket själv.
?3?–?Nej
?4?–?Vi följer Fondhandlareföreningens regler. Dock krävs ett positivt förhandsbesked från ansvarig chef innan en affär görs och där vi hellre fäller än friar om det skulle vara minsta frågetecken.
—
Ingemar Syréhn
Förvaltare av Swedbank Roburs Exportfond.
Förvaltat kapital: 3,6 mdr.
1?– Ja.
2?– Jag sparar i huvudsak långsiktigt i fonder.
3?– Nej.
4?– Vi har inga interna regler vad gäller vilken typ av värdepapper som anställda får ha innehav i. Däremot har vi tydliga regler för hur anställda ska rapportera innehav. Alla anställda inom Robur är skyldiga att anmäla sina egna samt närståendes innehav av finansiella instrument.
—
Ann Grevelius
Förvaltar Handelsbanken Sverigefond.
Förvaltat kapital: 10,3 mdr.
1?–?Jag månadssparar i våra aktiva aktiefonder, primärt i de fonder jag och mitt team förvaltar: Sverigefonden och Småbolagsfonden. Jag har också ett par olika tillväxtmarknadsfonder för att
få en internationell exponering mot snabbväxande och spännande marknader.
2??–?Jag har en del enskilda aktier, mest som en krydda och ett komplement till fonderna. Nysparandet lägger jag dock primärt i de breda portföljer som fonderna erbjuder.
3?–?Nej.
4?–?Vi får äga aktier direkt men alla affärer måste rapporteras direkt och det är tremånadersregeln som gäller för såväl enskilda aktier som för fonder, vilket ju är det hårdare kravet. Vi får självfallet aldrig hamna i intressekonflikt och reglerna ser till att detta inte inträffar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.