Så investerar Avanzas kvinnliga superinvesterare

Kvinnor investerar betydligt bättre än män, enligt Avanza. 2022 var medianavkastningen -1,8% för kvinnor och -4% för män. "Det är faktiskt så att kvinnor har haft bättre medianavkastning än män de senaste sju åren", säger bankens privatekonom Felicia Schön.
Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

2021 var medianavkastningen hos Avanza 10% för kvinnor jämfört med 4% för män.

”Det är faktiskt så att kvinnor har haft bättre medianavkastning än män de senaste sju åren, även om skillnaderna över tid är mindre; 6,1% för kvinnor och 5,1% för män”, säger Avanzas privatekonom Felicia Schön.

Men trots den starka prestationen har kvinnor sämre självförtroende när det kommer till investeringar och investerar dessutom mindre än män i alla åldrar, enligt Avanza.

Källa: Avanza

superinvesterarna överpresterar

Bankens kvinnliga ”superinvesterare” utgör 3% av kvinnorna och är de som har högst avkastning till en relativt låg risk. Hon är i snitt ca 40 år, bor oftast i en storstad och har med goda marginaler överpresterat både börsen och den genomsnittliga avanzianen.

Det som utmärker Avanzas superinvesterare är att hon loggar in en gång i veckan, jämfört med genomsnittkvinnan som loggar in en gång i månaden. Hon har runt 365 000 kronor sparat hos Avanza, vilket är 65% mer än genomsnittskvinnan som har runt 220 000 kronor sparat. Hon har också nästan dubbelt så stort innehav i aktier som har minst 4% i direktavkastning.

mer aktier än fonder

Fördelningen är 57% aktier, 25% fonder och 16% oinvesterade pengar. För Avanzas kvinnor i genomsnitt är det 40% aktier, 43% fonder och 16% oinvesterade pengar.

Avanzas kvinnliga superinvesterare har de senaste 12 månaderna haft en medianavkastning på 8,6%, för genomsnittskvinnan är medianavkastningen -1,8% samma period. Allra störst skillnad är det för de som enbart äger aktier, där har superinvesteraren uppnått en medianavkastning på 9,1% jämfört med -4,2% för genomsnittskvinnan.

Superinvesterare som ägt bankaktier och industri är vinnarna. Kvinnor i allmänhet hos Avanza har annars stor exponering mot investmentbolag och småspararfavoriter som H&M, Embracer, SBB och SAS.

Topp 10 mest ägda aktier bland kvinnliga superinvesterare

1. Handelsbanken
2. SEB
3. Investor
4. SAAB
5. Swedbank
6. Volvo
7. Nordea Bank
8. Industrivärden
9. NIBE Industrier
10. SSAB

Källa: Avanza. Sorterat efter störst innehav per kund.

Topp 10 mest ägda aktier bland kvinnor i allmänhet

1. Investor
2. NIBE Industrier
3. Swedbank
4. Investor
5. Volvo
6. SSAB
7. Latour
8. Hennes & Mauritz
9. Axfood
10. Kinnevik

Källa: Avanza. Sorterat efter störst innehav per kund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets