Så investerar miljonärerna under krigsoron

Marknaderna har skakat under februari och Stockholmsbörsen har fallit i skuggan av kriget. Men i vilka aktier och fonder såg Avanzas Private Banking-kunder köptillfälle?
Så investerar miljonärerna under krigsoron - UNGDOM EKONOMI
Genrebild Foto: Stina Stjernkvist / TT

Året har inletts med en väldigt volatil marknad. Ovanpå inflationsoron och ränteskräcken från januari fortsatte februari med ökad geopolitisk oro som utmynnade i Rysslands invasion av Ukraina. OMX30 föll -5,35%  i januari och hela -6,82% i februari. Men hur har då miljonärerna agerat under Ukrainakrisen?

Mest köpta aktierna Mest sålda aktierna
Investor B Nobina (uppköpt och avnoterat)
SBB B Veoner SDB
Swedbank A Hövding Sverige
Ericsson B Solid Försäkring
NIBE Industrier B Kambi Group Plc
SSAB B Industrivärden A
Sinch Zalando SE
Resurs Holding Swedish Orphan Biovitrium
Castellum Modern Times Group B
Kinnevik Autoliv SDB

Investor och SBB är favoriter som ofta finns med på köplistan och även i februari toppar aktierna listan över de mest nettoköpta aktierna bland Avanzas Private Banking-kunder, följt av Swedbank. SBB har också varit i fokus under månaden, med Viceroys kritiserade blankarrapport och insynshandel. Statistik från såväl Avanza som Nordnet visar också att SBB toppar köplistorna bland privatspararna i februari. På Nordnets lista kommer också Investor in på en tredjeplats och även Swedbank har varit populär bland spararna bland båda nätmäklarna.

På fjärdeplatsen över Private Banking-kundernas favoritaktier för månaden kommer Ericsson, som också haft en händelserik månad, där de bland annat medgav korruption i Irak vilket drog ner kursen. Även Sinch, som föll brant på sin rapport, och Castellum, som meddelade att de börjar med kvartalsvis utdelning, tar sig in på köptoppen.

Listan över de mest nettosålda aktierna bland Avanzas Private Banking-kunder toppas av Nobina, som blivit uppköpt. Även Kambi tar sig in på listan.

”På temat uppköp har Kambi under månaden nått krav för återbetalning av en utestående konvertibel till Kindred vilket fått fart på uppköpsrykten. I andra vågskålen har dock Kindred som är Kambis största kund kommunicerat att man efter det förlängda avtalet bolagen emellan som löper på 3 år planerar att starta en egen sportsbok”, skriver Avanza.

Sverigefonder lockar alltjämt miljonärerna

Vad gäller fondhandeln toppar Sverigefonder följt av globalfonder. Detta skiljer sig från de siffror för privatspararna som inkommit, som visar att spararna lämnar Sverigefonder.

”Intressant också att Emerging Markets fått förnyat intresse. Kina utgör cirka 32% av EM-Index och efter att Kina backat förra året kanske det nu lockat investerare att öka exponeringen igen. Ryssland med en indexvikt på cirka 3,2% av MSCI Emerging Markets exkluderas nu från index efter konsultationer hos MSCI och finansiella institutioner runtom i världen”, skriver Avanza.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG