Så ska SAS klara krisen
Måndagens olycka var den värsta i SAS historia och ställde allt vad krishantering heter på sin spets för en redan hårt pressad företagsledning. Så fort olyckan var ett faktum satte SAS-ledningen till alla klutar för att hantera dess konsekvenser, både i form av presskonferenser med ledningen och övrigt kommunikation i kraschens spår.
”En sån här olycka är det värsta som kan inträffa, och den första prioriteringen är i alla lägen de anhöriga. Det var ett självklart beslut att både flyga ner anhöriga från Skandinavien och ställa upp med allt tänkbart stöd på plats”, säger SAS informationsdirektör Bertil Ternert.
Rent praktiskt finns det ett 50-tal personer på plats i Milano som under ledning av representanter från branschorganisationen IATA sköter krishanteringen på plats. ”Arbetet handlar om allt från att administrera presskonferenser till psykologhjälp för de anhöriga, och varje anhörigfamilj har fått en ’egen’ kontaktperson att stå i kontakt med även de här dagarna som kommer – efter de mest akuta reaktionerna”, säger Bertil Ternert.
Den kris som utlösts av olyckan är dock bara en liten del av den kris som präglar SAS totalt sett. Bolaget har en hård tid bakom sig, och enligt Bertil Ternert sker det nu en krishantering på alla tänkbara nivåer.
”Det är inget tvivel om att bolagets förtroende skadades svårt i samband med Maersk-affären, inte minst internt. Det var så oerhört få som hade vetskap om vad som pågick, men följderna drabbade 30 000 medarbetare runtom i bolaget. Det har varit ett långt och arbetsamt skede där de anställda inte kunnat påverka verkligheten utan bara kunnat ’gilla läget’.”
Den krisstämning som nu präglar bolaget beskriver han dock som något av en nystart. ”Primärt gäller nu att se till att kunderna får tillbaka sitt fulla förtroende för bolaget. Och det må låta makabert men ur krisen föds en styrka. Särskilt efter haveriet upplever jag att alla nu samlas runt det vi har och att det föds en slags gemensam kämparanda för att ladda varumärket på nytt”, säger Bertil Ternert.
Och det lär behövas; utsikterna för branschen är allt annat än ljusa. Flera stora flygbolag är hårt pressade ekonomiskt, och så sent som idag spår Luftfartsverket nolltillväxt för den svenska flygbranschen i år och ett tioprocentigt fall under år 2002.
”Hela branschen har stora problem och även vi kommer naturligtvis att drabbas, det är ingen tvekan om att vi har en svår tid framför oss. Men vi har ett antal åtgärder för att inte hamna på minus i slutänden, en bättre finansiell sits än många andra aktörer i branschen och en hemmamarknad som är hyggligt stark.”
Inte heller SAS-aktien spås någon lysande framtid, och den förestående strukturomvandlingen kan komma att dröja. ”Det finns inga genvägar till aktiemarknadens förtroende. Allting i verksamheten bygger på att vi har en hög professionalism i vårt dagliga arbete, sedan får man hoppas att det så småningom betalar sig även på finansmarknaden”, säger Bertil Ternert.
Det sätt som SAS hittills hanterat gårdagens kris på får med beröm godkänt av samtliga varumärkesexperter som kriskonsulter som Ekonomi24 talat med. ”Jag är positivt överraskad, särskilt mot bakgrunden av det år SAS har bakom sig. SAS medarbetare har uppträtt samlat och värdigt, samtidigt som det märkts att företaget är uppriktigt skakat av det som hänt”, säger Henry Rawet, VD på GCI Rinfo.
”Olyckan kan komma att påverka försäljningen den närmaste månaden eftersom folk blir rädda för att resa, men varumärket kan rentav gå stärkt ur krisen. Deras agerande har gjort att man känner sympati för bolaget, det är inte omöjligt att de därmed redan lyckats vända den negativa spiral bolaget varit inne i.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.