Så ska Spelinspektionen stoppa olaglig spelverksamhet

Spelinspektionen har tagit fram en ny strategi för arbetet mot olaglig spelverksamhet, men någon enkel lösning finns inte och myndighetens möjlighet att direkt bekämpa olicensierade aktörer är begränsade, konstaterar myndigheten.
Så ska Spelinspektionen stoppa olaglig spelverksamhet - spelinspektionen-700_binary_6968873.jpg

“Spelinspektionen bedömer att det bästa sättet att ingripa mot den olagliga spelverksamheten är att försöka få tillstånd en form av självreglering av marknaden dvs. att andra aktörer på spelmarknaden agerar för att stänga olagliga aktörer ute”, skriver Spelinspektionen i ett dokument som beskriver den nya strategin.

Bland annat anser myndigheten att det vilar ett stor ansvar licensierade bolag, underleverantörer och betaltjänstleverantörer att inte samarbeta med olagliga spelbolag. De möjligheter som Spelinspektionen själva har att agera uppges vara begränsade och kommer främst att fokuseras på samarbete med andra aktörer, svenska och utländska myndigheter. Spelinspektionen har dock möjlighet att ansöka hos förvaltningsrätten om betalningsblockering av ett visst konto.

En annan åtgärd som undersöks är att förutsättningarna för, och effektiviteten i, användningen av varningsmeddelanden som visas i samband med besök på en webbplats som erbjuder spel utan licens.

Frågan om hur stor andel av spelandet som sker inom det svenska licenssystemet, den så kallade kanaliseringen, har varit mycket omdiskuterad sedan starten av den omreglerade svenska spelmarknaden vid årsskiftet. Efter det första kvartalet uppskattades kanaliseringen vara omkring 90 procent, vilket också är regeringens målsättning. Men i det tredje kvartalet uppskattades kanaliseringen bara till 85-87 procent.

Dagen innan statistiken för det tredje kvartalet presenterades sade civilminister Ardala Shekarabi vid en presskonferens att kanaliseringen “är mycket hög”.

Det gav nytt bränsle till diskussionen och spelbolagen har bland annat framfört att bristen på möjlighet att erbjuda spelare bonusar och incitament bidrar till en lägre kanalisering. Vissa av de licensierade bolagen menar även att licenser även för underleverantörer skulle hjälpa. En annan fråga som har diskuterats är möjligheten att blockera ip-adresser från illegala spelsajter.

“En förutsättning för att målen i den nya spelregleringen ska uppnås är att de som bedriver spelverksamhet i Sverige har svensk licens”, konstaterar Spelinspektionen i det pressmeddelande som skickades ut angående den nya strategin. Dock nämns ingen av de åtgärder som branschföreträdare har efterfrågat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.