Så stor blir Apples nota efter Trumps skattereform

Apple får betala rekordhög skatt när den amerikanska skattereformen träder i kraft.

Apple ska betala 38 miljarder dollar i skatt för de 250 miljarder som bolaget har utomlands, rapporterar BBC. Summan väntas bli den största skattebetalningen under den nya amerikanska skattereformen.

Teknikjätten planerar att ta hem hundratals miljarder dollar i utländska tillgångar till USA. De ska även ha planer på att bygga ett nytt campus och skapa 20 000 nya jobb i USA. Företaget meddelar att den planerade expansionen skulle kunna bidra med mer än 350 miljarder till den amerikanska ekonomin under de kommande 5 åren.

Företaget har dock ännu inte sagt exakt hur mycket av deras utländska kapital som ska föras in i landet.

Apples vd Tim Cook har däremot sagt att Apple ”fokuserar på investeringar i områden där vi kan ha en direkt inverkan på jobbskapande”. Teknikjätten har redan drygt 84 000 anställda i USA och datacenter i sju amerikanska stater.

Man planerar att lägga mer än 10 miljarder dollar på datacenter de kommande fem åren.

Apple har tidigare berättat att man har planerat 16 miljarder i investeringar för 2018, vilket är en ökning från de dryga 15 miljarder dollar året innan.

Apple är ett i raden av alla företag som planerar att investera i USA efter skattereformen. Reformen innebär bland annat att procentsatsen för företagsskatten sjunker från 35 till 21 procent. Den nya företagsskatten räknas inte på vinsterna som görs utomlandOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.