Säkrar för börsnedgång

Börsen börjar kännas trött. Aktiva portföljen säkrar upp genom att hedga portföljen med Xact Bear.

Förra veckan tappade portföljen 1,4 procent samtidigt som börsen föll 0,5 procent. Medcap, Mekonomen och Ratos tillhörde sänkena, medan Vitrolife och Inwido steg. Försprånget mot index sedan årsskiftet minskade till 13,3 procentenheter.

”Spararna rekordsäljer fonder”, var rubriken när Avanza summerade kundernas fondhandel i maj. Intresset för att köpa fonder var så lågt att listan över de fem mest köpta fonderna bara blev en lista på två: företagsobligationsfonder och hedgefonder.

Att rygga nervösa fondsparare är förmodligen ingen vinnande strategi i längden. Men denna gång kan det faktiskt vara läge att göra det. Börsen är inte billig. Börsuppgången har pågått i 6,5 år. Börsen har äntrat en av hävd svag period: sommar­månaderna. I USA har Dow Jones Transportindex börjat tappa stilen, en klassisk varningssignal. Uppgången i USA har också blivit allt mindre bred, med några få tunga aktier som driver börsen. Också det ett svaghetstecken. (Den som söker fler topptecken kan läsa krönikan på sidan 9.)

På det mer fundamentala planet har världsekonomins två motorer, USA och Kina, mest bjudit på dåliga överraskningar i makrostatistiken hittills i år. Nu senast var det USA:s BNP för första kvartalet som reviderades ner till –0,7 procent samtidigt som Chicagos inköpschefsindex parkerat under 50-strecket. I Europa ser det lite bättre ut, men här riskerar ett grekiskt utträde ur EMU att ställa till det. Hittills har börsen skakat av sig alla orosmoln och rusat vidare på lågräntebränslet. I ett läge där investerarna börjar oroa sig för tillväxten och vinstutvecklingen lär dock låga räntor knappast räcka för att hålla börsen uppe.

Skulle det visa sig att det bara är tillfälliga tillväxtsvackor i USA och Kina, och om Grekland hanteras, så kan börsen mycket väl ta ny fart. Kanske kan räntesänkningar i Kina och uppskjutna räntehöjningar i USA hålla festen i gång ett tag till. Givet att vi arbetat upp ett hyfsat försprång mot index har vi emellertid råd att stå utanför ett tag. Det har alltså blivit dags för den hedgeoperation som tidigare diskuterats. Skulle börsen, mot förmodan, visa styrka och ta sig upp mot nya rekord­nivåer lär hedgen snabbt avvecklas.

För att finansiera hedgen måste några innehav avyttras, en inte helt lätt uppgift. Valet föll på Sandvik, en likvid aktie som vi snabbt kan köpa tillbaka om vår börssyn förändras, samt Tethys Oil som tappat stilen. Sandvik säljs med en vinst på 2,4 procent och Tethys Oil med en förlust på 1,5 procent, inklusive utdelning och inlösen på totalt 3 kronor per aktie som redan adderats till kassan.

De drygt 700 000 kronor som finns i kassan efter försäljningarna går till Xact Bear. Det ger oss en negativ börsexponering på drygt 1 060 000 kronor, vilket nästan väger upp de långa innehavens värde på knappt 1 083 000 kronor. Nettoexponeringen mot börsen blir bara 1 procent.

Läsare som inte vill spekulera i börsens riktning utan ha en lång portfölj kan givetvis bortse ifrån våra manövrar. Tanken är dock att aktiva portföljen ska försöka ha mer fokus på absolutavkastning än tidigare. Under fjolåret gjordes fem affärer i Xact Bear. Resultatet för dessa var: +4,3 procent, 0,0 procent, +1,6 procent, +4,7 procent samt -3,6 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.