Sänkt kreditbetyg för Swedbank

Standard & Poors sänker sitt kreditbetyg för Swedbank med ett steg till A+ från tidigare AA-. Utsikterna för det nya betyget är stabila.

Det framgår av ett pressmeddelande från kreditvärderingsföretaget i spåren av förra veckans utredningar från finanstillsynsmyndigheter och presentationen av advokatfirman Clifford Chance rapport kring Swedbanks arbete mot penningtvätt.

“Under 2019 ersatte Swedbank mycket av sin högsta ledning, vilket begränsade varumärkesrisken. Banken uttryckte sitt engagemang för att åtgärda brister inom styrning och kontroll. Enligt vår bedömning kommer dock dessa förändringar att ta tid att genomföra och ta tid innan de kan bevisa sig vara effektiva”, resonerar Standard & Poors.

Att utsikterna för det nya betyget anges till stabila speglar Standard & Poors syn att Swedbanks solida verksamhet, lönsamhet och kapitalposition torde skydda banken från de nu försämrade ekonomiska förhållandena samt utfallet från andra pågående undersökningar i Europa och USA.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.