Satsa på börsen och travet-samtidigt

Intresserad av att ha koll på din aktieinvestering samtidigt som du kollar på Elitloppet på TV? Passionerat intresserad av hästar men för okunnig för att våga köpa en själv? I så fall är Travaktien Sweden AB bolaget för dig. Nu är de mitt inne i en nyemission på 16 Mkr – inom fem år siktar de på börsen.

Högt spel, både på börsen och på travet – samtidigt. Det är vad en investering i Travaktien Sweden AB erbjuder. Bolaget grundades så sent som i höstas, har sitt säte i Falköping, och har hittills huvudsakligen finansierat av investmentbolaget Sound Invest, för övrigt mest kända för att ha intagit en cornerposition i verkstadsföretaget Consilium tillsammans med den privata investeraren Jörgen Hallberg. Nu går man ut, med ett egenhändigt framtaget prospekt i högsta hugg, ut och raggar nya investerare. En nyemission på 16 Mkr står på agendan och om några år hägrar, enligt styrelseordföranden Björn Andersson, en börsnotering.

Ni vill skapa en aktie för ”travälskare” – finns det behov av en sådan? ”Ja, det är vi övertygade om. Travsport har blivit väldigt folkligt de senaste åren, och omsätter drygt 10 miljarder kronor i Sverige idag. Men förutom det direkta spelet, till exempel på Solvalla, finns det egentligen bara ett sätt att investera seriöst på och det är genom att köpa andelar i enskilda hästar. Genom oss kan man istället köpa andelar av ett företag som har flera hästar, vilket ju är en riskspridning i sig”, säger Björn Andersson.

Vad är det ni ska tjäna pengar på? ”Verksamheten bygger på två delar; den ena är tävling, där intäkterna helt enkelt är de prispengar som hästarna springer in och den andra är handel med hästar. Travhästbranschen handlar idag om stora pengar och lyckas man få fram riktigt bra hästar kan de betinga värden i miljonklassen. Sedan är det naturligtvis en paradox; samtidigt som de bästa hästarna går att sälja dyrt är det ju också dem man har störst chanser att tjäna pengar på tävlingsmässigt. Det är bara genom branschkunskap och intuition man kan sköta den balansen.”

Det är en rätt riskabel investering, hur ska man veta att just era hästar är vinnare? ”Sånt kan man naturligtvis aldrig veta i förväg, men vi gör vad vi kan för att minska riskerna. Vi har ett gediget kunnande om hästar och hästsport i bolaget och tänker hålla kostnaderna för verksamheten lågt för att istället kunna investera i fler hästar. Sedan har vi handelsdelen av bolaget som också kan användas för att balansera risken, där kan vi göra affärer utanför tävlingsbanan.” Vad ska ni använda pengarna från nyemissionen till? ”En del ska gå till att köpa ytterligare hästar, även om det är svårt att säga hur många. I dagsläget har vi tretton hästar; sju ettåringar och fem tvååringar som kommer att börja tävla ungefär vid tre års ålder. Och så vår sexåring, som heter Robin Gibs, som har tävlat lite redan och ska starta i ett lopp i april. Men pengarna ska också se till att vi är fortsatt finansiellt starka. Under det här första startåret får vi väl räkna med ett visst underskott men går allt enligt planerna har vi goda möjligheter att gå med vinst nästa år. Sedan siktar vi på någon form av marknadsnotering inom två-fem år.”

Det finns ju ett några näringslivsprofiler som är intresserade av trav privat, har ni pratat med Björn Nordstrand till exempel? ”Nej, det här är väl inte i första hand storfinansens bolag. Jag visste inte ens att Björn Nordstrand höll på med hästar, men alla investerare som dessutom kan bidra med ytterligare kompetens till företaget är mer än varmt välkomna.”

OK, om du får ge ett insidertips, vilken av era hästar ska man hålla utkik efter som ett verkligt stjärnämne? ”Sånt är alltid vanskligt att försöka förutspå på förhand, vad som helst kan ju hända. Men ’Open Mind’, är den av våra tvååringar som ser mest lovande ut just nu. Hon har fantastiskt bra stamtavlor, fallen efter en av landets finaste avelshingstar, Alf Palema. Hon har ett jädra humör men använder det rätt – hon utvecklas mycket snabbt just nu.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.