SBAB: Få binder boräntan

Andelen bolånetagare hos SBAB som valde den kortaste räntebindningstiden (3 månader) låg under oktober kvar vid 71 procent jämfört med månaden innan.

Andelen som väljer medellånga räntebindningstider har legat omkring fem procent högre under hösten än under sommaren, skriver SBAB Bank i sin månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

”Andelen som väljer att binda bolåneräntan ligger kvar på en lite högre nivå i oktober, jämfört med sommarmånaderna. Frågan är dock om de rekordlåga bundna räntorna inte kan få ännu större genomslag i marknaden framöver nu när Riksbanken gjort sin sista räntesänkning”, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, i en skriftlig kommentar.

Andelen som valde mellanlånga räntebindningstider mellan 1 och 4 år uppgick till 27 procent (27 procent förra månaden) medan andelen som valde de längsta bindningstiderna på 5 till 10 år var 2 procent (2).

Den genomsnittliga bindningstiden, som är ett mått på hur stor ränterisk bolånetagarna utsätter sig för, ligger kvar vid drygt 10 månader. Samtidigt ligger de bundna boräntorna på de lägsta nivåerna någonsin.

”Dagens rekordlåga boräntor räcker uppenbarligen inte för att låntagarna ska välja att ta det säkra före osäkra och binda. I dagens situation innebär den höga räntekänsligheten att sannolikheten ökar för att lånebindningskrav från myndigheterna blir aktuellt”, tillägger Tor Borg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.