SBAB: ”Stapplande uppgång i bostadspriserna”

Bostadspriserna i Sverige steg med 1,2% i februari, visar nya siffror från SBAB.
SBAB: ”Stapplande uppgång i bostadspriserna” - Robert boije villapris villa
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Fastighetsbyrån / SBAB

Priserna på lägenheter steg med 0,9 procent, och för villor med 1,4 procent, enligt SBAB Booli husprisindex.

Detta är andra månaden i rad som priserna stiger. Samtidigt går det inte att prata om ett rejält trendbrott enligt SBAB, eftersom om man rensar för säsongseffekter är priserna i själva verket mer eller mindre stillastående under februari, vilket också var fallet månaden innan.

“Sammantaget kanske man kan uttrycka det som att vi ser en lite stapplande uppgång i bostadspriserna under årets första två månader”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boije menar att de som tidigare varnat för mycket stora prisfall på bostäder, däribland Riksbanken, kanske får börja tänka om.

”Om det inte händer något dramatiskt framöver i form av framför allt en stor uppgång i arbetslösheten, pekar siffrorna på att det sammanlagda prisfallet på bostäder från toppen våren 2022 till botten i december 2023, stannade runt 15 procent”, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna steg som mest i Södra Sverige och Storstockholm med 1,7 respektive 1,2 procent. Stormalmö var enda region att uppvisa fallande priser på -0,2 procent.

När det kommer till villapriser var ökningen som störst i Norra Sverige med 5,2 procent, följt av Storstockholm med 3,0 procent. Södra Sverige var enda region att uppvisa fallande siffror på -0,8 procent.

“Liksom för lägenheter pekar den underliggande trenden, snällt tolkat, på mer eller mindre stillastående priser. Många bostadsrättsföreningar står inför fortsatta stegvisa höjningar av månadsavgifterna till följd av den stora ränteuppgången och vårmånaderna brukar ge ett uppsving i särskilt villapriserna. Detta bör sammantaget tala för att villapriserna utvecklas mer positivt relativt lägenhetspriserna de närmast kommande månaderna, men osvuret är bäst”, säger Robert Boije.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets