SBAB: Räntan höjs tidigare än väntat – bolånen följer med

Statliga SBAB räknar nu med att Riksbanken höjer räntan i februari 2023 istället för november 2023 (prognos från i augusti). Det framgår av SBAB:s senaste Boräntenytt.
Bostadsmarknaden, räntor, bostadslånen
Foto: Henrik Montgomery / TT och Izabelle Nordfjell/TT

Enligt SBAB väntas inflationsuppgången bli mer varaktig än vad Riksbanken tror. Förutom SBAB förväntar sig även marknaderna att Riksbanken går framåt och höjer räntan tidigare än vad som prognostiserats. Marknaden tror på en första räntehöjning i slutet av 2022, medan Riksbankens prognos är i slutet av 2024. SBAB placerar sig någonstans i mitten med februari 2023.

”I kombination med att riskerna för en högre inflation samt stigande inflationsförväntningar och lönekrav har ökat, tror vi att det innebär en betydligt tidigare höjning av reporäntan än den Riksbanken just nu ser framför sig”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Mot bakgrund av detta spås både den treåriga och femåriga rörliga boräntan gå uppåt, vilket gör det mer förmånligt att binda boräntan på lite längre tid.

”Det blir enligt prognosen en halv procentenhet billigare att nu välja en bindningstid på 3–5 år jämfört med att i stället välja rörlig (tremånaders) ränta och binda om räntan var tredje månad”, skriver SBAB.