Scandic – Fransk konkurrens

Den franska hotelljätten Accors nystart i Sverige ser ut att möblera om i branschen.

De stora internationella hotellkedjorna har länge lyst med sin frånvaro i Skandinavien. Ledande bolag som svenska Scandic och norska Choice Hotels har mer eller mindre ostört kunnat roffa åt sig marknadsandelar. Det är ett lugn som snart kan vara ett minne blott. Franska Accor, med drygt 3.500 hotell – en av världens största kedjor – tycks nu nämligen på allvar vilja ta i tu med Norden.

Storoffensiv

Redan för två år sedan köpte bolaget svenska Good Morning Hotels med 17 hotell och många trodde då att det skulle bli upptakten för en fransk storoffensiv.

Men därefter hände ingenting fram till dess att Accor nu i dagarna meddelade att de svenska hotellen skulle döpas om till Ibis. Ett obetydligt namnbyte kan tyckas, men nog så oroväckande för de nordiska konkurrenterna.

Bakom varumärket Ibis döljer sig en kedja med 538 hotell världen runt och med inriktning på det segment som upplever störst tillväxt räknat i rumsbeläggning: så kallade economy hotels eller lågprishotell. Ibis är bara en bland tre lågpriskedjor inom Accorkoncernen som positionerat sig som världsledande på området. Särskilt i Frankrike och Tyskland har bolaget med framgång etablerat sig som hotellens “Mc Donalds”. En synonym för billigt och funktionellt men utan charm vilket är precis det gästerna kan förvänta sig – varken mer eller mindre. Apropå charm visar exemplet Japan hur långt lågpriskonceptet kan utvecklas. Här erbjuder redan idag så kallade Capsule Hotels sovkabiner i stället för rum.

Hemma i Sverige etablerades de första lågprishotellen under 1980-talets andra hälft, men många försvann i samband med hotellkrisen i början på 1990-talet. Bland de som överlevde fanns Good Morning Hotels som dock fram till idag haft svårt att hävda sig mot de stora drakarna.

Rätt timing

När Accor nu helhjärtat går in i Sverige, och satsar på att lansera Ibis som varumärke blir bilden en annan. Fransmännen, som med en årsomsättning på över 54 miljarder kronor lätt skulle kunna köpa ut Scandic från börsen, kommer att sätta fart på marknadsföring och på expansion. Hur fort utvecklingen kan gå visar inte minst den tyska marknaden där lågprishotellen växer som svampar ur jorden.

Tidpunkten för Sverigesatsningen tycks vara den rätta eftersom högkonjunktur och bristen på nytillskott av hotell under de senaste åren på många håll har drivit upp priset per övernattning. I en sådan situation välkomnar framför allt mindre företag, men även storföretag i branscher med tunna marginaler, ett lågprisalternativ som ligger flera hundra kronor under andra kedjors rumspriser. Det gäller i synnerhet i situationer då de anställda inte behöver bo i centrala lägen.

Lågprishotell är sällan belägna i innerstadslägen utan återfinns för det mesta i förorter eller på platser där bygg- och markpriser är mera överkomliga. Det är framför allt här som etablerade kedjor kommer att få räkna med hårdare konkurrens. Scandic, som hittills valt bort lågprissegmenten och i stället inriktat sig på mellanklasshotell, kan alltså så småningom behöva ompröva sin affärsidé.

Lågpriskonceptets framgång bygger helt och hållet på att kunna uppnå höga beläggningssiffror. Så redovisar exempelvis Accor för sina economy hotels i Europa en genomsnittlig beläggning på 77 procent vilket är elva procentenheter högre än Scandic. Skillnaden kan dock till en del förklaras med att människor nere i Europa i större utsträckning använder hotell även privat än vad svenskarna gör. Om det är en pris- eller kulturfråga får framtiden utvisa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.