Schweiz kan avgöra guldprisets framtid

Folkomröstningen i Schweiz om centralbankens guldreserv kan bli drivande för guldpriset i både det korta och långa perspektivet, det menar ETF Securities.

Går förslaget igenom kan guldpriset initialt öka till 1.250 dollar per uns, mot dagens notering om drygt 1.205. Det säger Martin Arnold, valutachef vid ETF Securities, i en intervju med SIX News.

Den 30 november går schweizarna till valurnorna för att rösta om huruvida centralbanken ska tvingas ha minst 20 procent av tillgångarna i guld. Vid den senaste undersökningen var endast 38 procent för förslaget, men avgörandet står nu till de 15 procent som ännu inte har bestämt sig, enligt Arnold.

”Guldmarknaden har ännu inte prisat in ett potentiellt ja-utfall. Om förslaget går igenom kommer vi initialt att se ett stigande guldpris”, säger han.

Går förslaget igenom tvingas centralbanken att öka sin guldnivå från nuvarande 7,5 procent till 20 procent av bankens tillgångar. Det innebär köp av cirka 1.500 ton, eller ungefär hälften av världens samlade årliga guldproduktion. Samtidigt har centralbanken då fem år på sig att öka nivån, därför beror prisutvecklingen på hur snabbt och hur man går tillväga.

”Man kan välja att köpa guldet off-market från andra centralbanker, vilket skulle ge en neutral effekt på efterfrågan på guldet då det internaliseras i centralbankens balanser. Om det stannar utanför marknaden så tror jag inte att det kommer att ha en ihållande effekt på guldpriset, så det finns självklart många frågetecken”, säger Arnold.

Hur mycket kan guldpriset gå upp initialt om förslaget antas?

”Förmodligen till nivån 1.250 initialt, och om momentum håller i sig kan det tas till en teknisk nivå om 1.250 till 1.300 dollar per uns. Sedan tar marknaden nog ett steg tillbaka för att bedöma den långsiktiga bilden och se när och hur centralbanken kommer att fortgå med köpen”, säger Arnold.

Samtidigt påverkas guldpriset negativt vid dollarförstärkning, och flera bedömare tror på stigande dollar under 2015 tack vare en starkare amerikansk ekonomi. Det är även ETF Securities bild. Detta är dock förmodligen redan inprisat i guldet, enligt Arnold.

Hur skulle schweizerfrancen påverkas om förslaget går igenom?

”Det kommer förmodligen ha en ganska stor inverkan på valutan och centralbankens valutagolv. Marknaden kommer att ha en starkare syn på francen då den uppbackas av guldet. Det betyder att centralbanken kan tvingas till andra åtgärder för att inte valutan ska stärkas för mycket, som negativa räntor”, enligt Arnold.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.