SEB: Ingen börsbubbla

Dagens börsvärderingar, mätt som PE-tal, är de högsta sedan bubblan runt millennieskiftet, men om tillväxtprognoserna håller och den digitala omställningen fortsätter, talar det för att börsernas höga värdering kan försvaras. Det skriver SEB i sin Investment Outlook.
SEB: Ingen börsbubbla - tjur-kina-700_binary_6991312.jpg

I sin senaste Investment Outlook skriver SEB om det dramatiska börsåret, med vårens ras följt av en stark återhämtning.

“Återhämtningen kommer att fortsätta under kommande år. Tillväxten kommer att vara snabbare än historiskt, men det djupa hacket i tillväxtkurvan, och de kvardröjande problemen i form av bland annat förhöjd arbetslöshet, gör att det kommer ta tid innan ekonomin kommer tillbaka till den tidigare tillväxttrenden”, skriver SEB.

Samtidigt är nu dagens börsvärderingar, mätt som PE-tal, de högsta sedan bubblan runt millennieskiftet. Bakom detta ligger lägre räntor och framgångar för stora teknikjättar, skriver banken som ändå menar att de höga börsvärderingarna kan försvaras, med stöd i fortsatt låga räntor och en långsam återgång till mer normala tillväxttrender.

“Vi har därför en försiktigt positiv syn på risktillgångar som aktier och kvarstår vid hypotesen att börsnedgångar är att betrakta som köptillfällen”, skriver banken.

Det som talar för en fortsatt övervikt i risktillgångar är gradvis förbättrad makroekonomi, låga räntor, fortsatt centralbanksstöd samt expansiv finanspolitik , medan höga värderingar samt risker i närtid leder till banken endast förespråkar en mindre övervikt.

SEB är även fortsatt positiv till att äga företagsobligationer, i synnerhet med hållbar inriktning. Detta trots att potentialen inte är lika stark som tidigare, då avkastningen på företagsobligationer har stigit kraftigt sedan kursnedgången i mars.

Även vad gäller Norden menar SEB att börsuppgången är bättre underbyggd än vad många tror.

“Vi menar att det är riskabelt att avfärda sommarens börsuppgång som en bubbla. Den ekonomiska utvecklingen har blivit betydligt mindre illa än vad många befarade i samband med börsraset i våras och de stimulanser som tillkommit under krisen kan mycket väl motivera ännu högre värderingar”, skriver banken, som även tror att intresset för IT, gröna bolag och hemester kan bestå.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco