SEB lanserar fond med fokus på AI

SEB lanserar tematisk fond med fokus på bolag som möjliggör användning eller utveckling av artificiell intelligens.
SEB lanserar fond med fokus på AI - nvidia-vr-affarsvarlden-700-394_binary_6815359.jpg
Foto: Nvidia

“Vi ser goda möjligheter inom detta snabbt växande område och en stor efterfrågan på investeringar från kunder som vill vara med på resan”, skriver Andreas Wollheim, chef för den fundamentala aktieförvaltningen på SEB Investment Management.

Förutom det faktum att bolagen fonden investerar i ska vara inriktade mot artificiell intelligens ska de också vara tillväxtbolag av hög kvalitet. Det innebär att förvaltarna letar efter ledande bolag med god lönsamhet och affärsmodeller som erbjuder stabil tillväxt framöver. Utöver detta betonar man också vikten av att bolagen tillämpar hög etik gällande personlig integritet.

“Riskerna i den här typen av bolag kan vara stora då de befinner sig i ett relativt nytt område med stor potential och värderingarna kan vara höga. Det medför att deras aktiekurser kan röra sig kraftigare än marknaden som helhet. Nya potentiella regleringar inom området AI kan också utgöra en risk”, säger Johan Söderström som förvaltar fonden tillsammans med Pavel Lupandin och Alexander Winberg.

SEB Artificial Intelligence Fund lanserades den 29 juni och har ett globalt investeringsmandat. Man är inte heller begränsad vad det gäller innehavens storlek men fonden kommer att domineras av storbolag. Portföljen består initialt av cirka 40 bolag, bland annat Nvidia, Microsoft och Google, men också mindre nischade AI-bolag.

Fondens jämförelseindex är MSCI AC World Information Technology Net Return Index och risknivån ligger på 5 av 7, vilket SEB beskriver som medelhög risk. Den årliga avgiften för fonden uppgår till 1,55%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.